Zielony omlet to popularne śniadaniowe danie, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów. Wariant ze szpinakiem jest ciekawą opcją dla osób stosujących dietę o umiarkowanej lub niskiej podaży węglowodanów. Duża porcja białka i cennych składników odżywczych sprawi, że poniższy posiłek nasyci Cię na długo.
Składniki (1 porcja):
- Jaja kurze całe – 336 g (ok. 5 jajek rozmiaru L)
- Szpinak – 100 g
- Olej kokosowy (stały) – 20 g (4 łyżeczki)
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 670
Węglowodany 3g
Białko 45g
Tłuszcz 53g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj w blenderze jajka ze szpinakiem na gładką masę. Możesz również roztrzepać je ręcznie w misce (szpinak wcześniej drobno posiekaj).
- Na rozgrzanym tłuszczu usmaż omleta. Wybierz średni ogień, poczekaj aż olej się rozgrzeje i dodaj jajka. Podsmażaj do czasu, aż na spodnia warstwa stanie się zwarta, a następnie złóż omlet na pół i poczekaj, aż jajka wewnątrz się zetną.
Patenty kucharza:
- Aby zielony omlet był delikatniejszy i bardziej puszysty dodaj do jajek odrobinę wody gazowanej lub lekko gazowanej (1-2 łyżki).
- Możesz zmniejszyć ilość oleju, jeżeli wykorzystasz do smażenia patelnię typu non-stick i delikatnie wysmarujesz jej powierzchnię tłuszczem.
- Zamiast oleju kokosowego możesz użyć również innego oleju roślinnego.
- Podawaj samodzielnie lub z dodatkami, jak np. plastry usmażonego bekonu, pełnoziarniste pieczywo czy pokrojone pomidorki (niewliczone do kalorii).
Jak i dlaczego to działa?
Jajka są wyjątkowym produktem, który cechuje bogactwo składników odżywczych i duża ilość łatwo przyswajalnego białka (13 g na 100 g). Zawierają w sobie witaminy A, B, D, E i K, a także potas, sód, wapń, żelazo czy magnez. Dodatkowo stanowią źródło cennych pierwiastków śladowych, jak selen, miedź oraz fosfor. W połączeniu ze szpinakiem będą stanowić pełnowartościowe, sycące i całkiem duże śniadanie o umiarkowanej kaloryczności. To danie jest bardzo dobrym sposobem na to, aby (podobnie, jak w smoothie) ukryć smak szpinaku, jeżeli za nim nie przepadasz.