Zielony omlet ze szpinakiem

Zielony omlet to popularne śniadaniowe danie, które można przygotować na niezliczoną ilość sposobów. Wariant ze szpinakiem jest ciekawą opcją dla osób stosujących dietę o umiarkowanej lub niskiej podaży węglowodanów. Duża porcja białka i cennych składników odżywczych sprawi, że poniższy posiłek nasyci Cię na długo.

Składniki (1 porcja):

  • Jaja kurze całe – 336 g (ok. 5 jajek rozmiaru L) 
  • Szpinak – 100 g 
  • Olej kokosowy (stały) – 20 g (4 łyżeczki) 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    670

Węglowodany   3g

Białko   45g

Tłuszcz    53g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Zmiksuj w blenderze jajka ze szpinakiem na gładką masę. Możesz również roztrzepać je ręcznie w misce (szpinak wcześniej drobno posiekaj).
  2. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż omleta. Wybierz średni ogień, poczekaj aż olej się rozgrzeje i dodaj jajka. Podsmażaj do czasu, aż na spodnia warstwa stanie się zwarta, a następnie złóż omlet na pół i poczekaj, aż jajka wewnątrz się zetną.

 

Patenty kucharza: 

  • Aby zielony omlet był delikatniejszy i bardziej puszysty dodaj do jajek odrobinę wody gazowanej lub lekko gazowanej (1-2 łyżki).
  • Możesz zmniejszyć ilość oleju, jeżeli wykorzystasz do smażenia patelnię typu non-stick i delikatnie wysmarujesz jej powierzchnię tłuszczem.
  • Zamiast oleju kokosowego możesz użyć również innego oleju roślinnego.
  • Podawaj samodzielnie lub z dodatkami, jak np. plastry usmażonego bekonu, pełnoziarniste pieczywo czy pokrojone pomidorki (niewliczone do kalorii). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jajka są wyjątkowym produktem, który cechuje bogactwo składników odżywczych i duża ilość łatwo przyswajalnego białka (13 g na 100 g). Zawierają w sobie witaminy A, B, D, E i K, a także potas, sód, wapń, żelazo czy magnez. Dodatkowo stanowią źródło cennych pierwiastków śladowych, jak selen, miedź oraz fosfor. W połączeniu ze szpinakiem będą stanowić pełnowartościowe, sycące i całkiem duże śniadanie o umiarkowanej kaloryczności. To danie jest bardzo dobrym sposobem na to, aby (podobnie, jak w smoothie) ukryć smak szpinaku, jeżeli za nim nie przepadasz.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN