Klasyczne smoothie z zielonymi warzywami i owocami. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy poszukujesz szybkiego śniadania lub przekąski. Jest to idealny przepis także dla osób, które na co dzień nie przepadają za smakiem szpinaku.
Składniki (1 porcja):
- Banan – 100 g
- Kiwi – 75 g
- Jabłko – 50 g
- Seler naciowy – 45 g
- Szpinak – 25 g
- Białko konopne (proszek) – 20 g
- Sok cytrynowy – 12 g
- Jagody goji (suszone) – 8 g
- Oliwa z oliwek – 5 g
- Liczi – 50 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 364
Węglowodany 53g
Białko 12g
Tłuszcz 9g
Błonnik 12g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Owoce obierz, pokrój na kawałki i zblenduj wraz ze szpinakiem i selerem naciowym na gładki koktajl. Dolej wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Do koktajlu dodaj łyżeczkę oliwy, sok z cytryny i wymieszaj.
- Posyp jagodami goji.
Patenty kucharza:
- Dla dodatkowego orzeźwienia dodaj do napoju kilka kostek lodu.
- Podawaj z plasterkami banana lub jagodami goji na wierzchu (niewliczone do kalorii).
Jak i dlaczego to działa?
Szpinak to źródło witamin A, C i K, a także żelaza, wapnia i kwasu foliowego. Jeżeli nie lubisz jego smaku, powyższe smoothie jest świetnym sposobem na włączenie tego warzywa do diety bez konieczności martwienia się o smak – zostanie on zagłuszony przez owoce i inne składniki. Banan dodaje napojowi kremowej konsystencji, a jagody goji dostarczają witamin C, B oraz E, karotenoidów i mikroelementów takich, jak selen, żelazo, cynk, potas i wapń. Dodatkowo jagody goji są bogate w antyoksydanty i flawonoidy, a także wspierającą wzrok luteinę.