To zielone smoothie stanowi idealne połączenie węglowodanów, białka i tłuszczy. Możesz wykorzystać je jako przekąskę, drugie śniadanie lub też posiłek potreningowy na regenerację zmęczonych mięśni. Poza masłem orzechowym na liście składników znajdziesz również mango oraz młody szpinak. Przygotuj rano i zabierz ze sobą w drogę!
Składniki (2 porcje):
- 1/2 dużego mrożonego banana
- 1-2 łyżki masła orzechowego
- 1 miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 3/4 szklanki zimnego, niesłodzonego mleka migdałowego
- 2 garści szpinaku baby
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 320
Węglowodany 25g
Białko 23g
Tłuszcz 16g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej obierz i pokrój banana w plasterki, a następnie włóż do pojemnika lub plastikowej torebki i zostaw na noc w zamrażarce.
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Dodaj do smoothie kilka kostek lodu, aby było bardziej orzeźwiające.
- Zamiast masła orzechowego klasycznego możesz użyć masło w proszku – obniżysz zawartość tłuszczy i ilość kalorii w porcji.
- Do przepisu możesz wykorzystać odżywki białkowe także o innym smaku, jak śmietankowe, biała czekolada czy neutralne.
- Jeżeli nie lubisz mleka migdałowego, wykorzystaj dowolną inną odmianę.
- Nie planujesz wypić smoothie od razu po przygotowaniu? Przechowuj je w lodówce do czasu spożycia.
Jak i dlaczego to działa?
Masło orzechowe zawiera wiele cennych dla człowieka związków, w tym zdrowe nasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega. Jeżeli nie przepadasz za szpinakiem, to wykorzystanie go w napoju pozwala ukryć jego teksturę oraz smak, a jednocześnie nadal możesz cieszyć się jego właściwościami prozdrowotnymi. Zielone smoothie z masłem orzechowym wyróżnia się niemal idealnie zbilansowaną zawartością tłuszczy, białek i węglowodanów, dzięki czemu może być pełnowartościowym śniadaniem, drugim śniadaniem czy też przekąską.