O tym, jak żywność wpływa na nasze samopoczucie i stan fizyczny, napisano już niejedną rozprawę. Tak, jak niektóre produkty są zdolne przyprawić nas o problemy z trawieniem czy poczucie ciężkości, tak inne mają zdolność te przypadłości odwrócić. Smoothie o właściwościach przeciwzapalnych zawiera w sobie jarmuż, naturalny jogurt oraz tropikalne owoce, które pozwolą ci poczuć się lekko i przyjemnie.
Składniki (2 porcje):
- 4 szklanki jarmużu, grubo posiekanego
- 2 szklanki mrożonych kawałków mango
- 1 szklanka mrożonych, niesłodzonych kostek marakui bez pestek
- 1 szklanka jogurtu naturalnego z pełnego mleka
- 1/2 szklanki wody
- 3 daktyle Medjool, bez pestek
Opcjonalnie:
- 1 gałązka świeżej kolendry
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 465
Węglowodany 95g
Białko 17g
Tłuszcz 6g
Błonnik 19g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Chcesz uzyskać mniej węglowodanów w pojedynczym smoothie? Zmniejsz porcje mango i marakui. Możesz wykorzystać też połowę porcji daktyli (lub zupełnie je pominąć).
- Dla dodatkowego orzeźwienia dodaj do blendera kilka kostek lodu.
- Pamiętaj, aby podczas siekania jarmużu usunąć z każdego liścia łodygę.
- Smoothie o właściwościach przeciwzapalnych przechowaj w lodówce, jeżeli nie planujesz wypić go od razu.
Jak i dlaczego to działa?
Jarmuż jest bardzo niedocenianym warzywem liściastym, które zawiera wiele witamin z grupy B oraz witaminę C. Dzięki temu włączając go do swojej diety zadbasz o układ nerwowy, jak i krwionośny – pomaga on przeciwdziałać tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Obecność nabiału zawierającego zdrowe dla układu pokarmowego bakterie nie tylko ułatwi trawienie, ale także sprawi, że będziesz czuć się lepiej. Jeżeli wykorzystasz naturalnie słodkie produkty – owoce i daktyle – nie podniesiesz swojego poziomu insuliny równie mocno, jak w przypadku cukru dodanego.