Zielone smoothie o właściwościach przeciwzapalnych

O tym, jak żywność wpływa na nasze samopoczucie i stan fizyczny, napisano już niejedną rozprawę. Tak, jak niektóre produkty są zdolne przyprawić nas o problemy z trawieniem czy poczucie ciężkości, tak inne mają zdolność te przypadłości odwrócić. Smoothie o właściwościach przeciwzapalnych zawiera w sobie jarmuż, naturalny jogurt oraz tropikalne owoce, które pozwolą ci poczuć się lekko i przyjemnie.

Składniki (2 porcje):

  • 4 szklanki jarmużu, grubo posiekanego 
  • 2 szklanki mrożonych kawałków mango 
  • 1 szklanka mrożonych, niesłodzonych kostek marakui bez pestek 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego z pełnego mleka 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 3 daktyle Medjool, bez pestek 

 

Opcjonalnie: 

  • 1 gałązka świeżej kolendry 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    465

Węglowodany   95g

Białko   17g

Tłuszcz    6g

Błonnik    19g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.

 

Patenty kucharza: 

  • Chcesz uzyskać mniej węglowodanów w pojedynczym smoothie? Zmniejsz porcje mango i marakui. Możesz wykorzystać też połowę porcji daktyli (lub zupełnie je pominąć).
  • Dla dodatkowego orzeźwienia dodaj do blendera kilka kostek lodu. 
  • Pamiętaj, aby podczas siekania jarmużu usunąć z każdego liścia łodygę. 
  • Smoothie o właściwościach przeciwzapalnych przechowaj w lodówce, jeżeli nie planujesz wypić go od razu. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jarmuż jest bardzo niedocenianym warzywem liściastym, które zawiera wiele witamin z grupy B oraz witaminę C. Dzięki temu włączając go do swojej diety zadbasz o układ nerwowy, jak i krwionośny – pomaga on przeciwdziałać tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Obecność nabiału zawierającego zdrowe dla układu pokarmowego bakterie nie tylko ułatwi trawienie, ale także sprawi, że będziesz czuć się lepiej. Jeżeli wykorzystasz naturalnie słodkie produkty – owoce i daktyle – nie podniesiesz swojego poziomu insuliny równie mocno, jak w przypadku cukru dodanego.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN