Zdrowe domowe lody czekoladowe

Lody to podstawa wielu deserów szczególnie w sezonie letnim, kiedy szukamy najróżniejszych sposobów na orzeźwienie. Przygotowując je w domu masz pełną kontrolę nad listą składników, a dodatkowo możesz także zdecydować się na wersję o wysokiej zawartości białka. W połączeniu z garścią chocolate chips będzie to deser idealny na upalne, letnie dni. 

5 minut + 1-2 godziny na zamrożenie

Składniki (2 porcje):

  • 480 g (2 szklanki) zamrożonych pokrojonych bananów 
  • 60 g (1/4 szklanki) niesłodzonego kakao w proszku 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) niesłodzonego mleka migdałowego 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    171

Węglowodany   39g

Białko   4g

Tłuszcz  2g

Błonnik    8g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść wszystkie składniki w wysokoobrotowym blenderze lub w mikserze i miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką, gęstą konsystencję. Dodaj więcej mleka, jeżeli potrzeba.
  2. Podawaj od razu lub przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na chleb lub zamykanego pojemnika. Jeżeli lubisz bardziej zwarte lody, najpierw odstaw masę do zamrażarki na 1-2 godziny lub przez noc.
     

Patenty kucharza: 

  • Dla zwiększenia podaży białka możesz dodać miarkę odżywki proteinowej (niewliczone do kalorii). 
  • W zależności od stopnia zamrożenia bananów możesz dodać 1-2 łyżki mleka migdałowego. 
  • Przechowuj w zamrażarce. 
  • Podawaj z dodatkiem posiekanej czekolady lub chocolate chips (niewliczone do kalorii). 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Banan dostarcza wielu cennych witamin i składników odżywczych, a dodatkowo stanowi kremową bazę pod lody, dzięki czemu uzyskasz efekt podobny jak przy wykorzystaniu śmietany kremówki. Im lepszej jakości kakao, tym więcej magnezu, żelaza i innych mikroelementów będzie zawierać. Lody możesz przygotować zawczasu, a następnie delektować się nimi w kolejne dni tygodnia. 

Jeżeli masz problem z podzieleniem ich na porcje, przełóż pojemnik z zamrażarki do lodówki na kilka minut. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN