Lody to podstawa wielu deserów szczególnie w sezonie letnim, kiedy szukamy najróżniejszych sposobów na orzeźwienie. Przygotowując je w domu masz pełną kontrolę nad listą składników, a dodatkowo możesz także zdecydować się na wersję o wysokiej zawartości białka. W połączeniu z garścią chocolate chips będzie to deser idealny na upalne, letnie dni.
5-10 minut
Niski
5 minut + 1-2 godziny na zamrożenie
Składniki (2 porcje):
- 480 g (2 szklanki) zamrożonych pokrojonych bananów
- 60 g (1/4 szklanki) niesłodzonego kakao w proszku
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka (ok. 15 g) niesłodzonego mleka migdałowego
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 171
Węglowodany 39g
Białko 4g
Tłuszcz 2g
Błonnik 8g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w wysokoobrotowym blenderze lub w mikserze i miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką, gęstą konsystencję. Dodaj więcej mleka, jeżeli potrzeba.
- Podawaj od razu lub przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na chleb lub zamykanego pojemnika. Jeżeli lubisz bardziej zwarte lody, najpierw odstaw masę do zamrażarki na 1-2 godziny lub przez noc.
Patenty kucharza:
- Dla zwiększenia podaży białka możesz dodać miarkę odżywki proteinowej (niewliczone do kalorii).
- W zależności od stopnia zamrożenia bananów możesz dodać 1-2 łyżki mleka migdałowego.
- Przechowuj w zamrażarce.
- Podawaj z dodatkiem posiekanej czekolady lub chocolate chips (niewliczone do kalorii).
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Banan dostarcza wielu cennych witamin i składników odżywczych, a dodatkowo stanowi kremową bazę pod lody, dzięki czemu uzyskasz efekt podobny jak przy wykorzystaniu śmietany kremówki. Im lepszej jakości kakao, tym więcej magnezu, żelaza i innych mikroelementów będzie zawierać. Lody możesz przygotować zawczasu, a następnie delektować się nimi w kolejne dni tygodnia.
Jeżeli masz problem z podzieleniem ich na porcje, przełóż pojemnik z zamrażarki do lodówki na kilka minut.