Kolacja na zimno to dobry pomysł na lato, gdy nie zawsze mamy ochotę na ciepłe posiłki. Dodatkowo poniższy przepis jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i może zostać wykonany w ramach meal prepu na kilka kolejnych dni.
Składniki (1 porcja):
- 145 g pieczonej lub gotowanej piersi indyka
- 1 średnia tortilla z mąki pełnoziarnistej
- 2 pełne łyżki (ok. 30 g) hummusu
- 1 szklanka mieszanej dowolnej zieleniny (możesz wykorzystać mix sałat)
- 1/2 średniej papryki, pokrojonej w kostkę
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 404
Węglowodany 40g
Białko 40g
Tłuszcz 10g
Błonnik 8g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozsmaruj hummus na otwartej tortilli, a następnie ułóż na nim mieszankę sałat i mięso indycze.
- Umieść pokrojoną paprykę na wierzchu i zacznij zwijać tortillę. Upewnij się, aby ściśle zapakować składniki.
- Pokrój wrapa na3 lub 4 części, aby pasował do pojemnika na lunch.
Patenty kucharza:
- Zamiast indyka możesz wykorzystać też mięso z kurczaka.
- Aby uczynić posiłek bardziej sycącym, dodaj do niego awokado i świeże owoce.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Wysokobiałkowa kolacja gwarantuje poczucie sytości, także po obudzeniu się następnego dnia. Hummus jest bardzo zdrowym dodatkiem: zawiera stosunkowo dużo białka, a także żelazo, wapń, magnez czy sód. Stanowi również źródło pierwiastków śladowych jak miedź, mangan, selen oraz fluor. Kolacja na zimno to dobry wybór, gdy nie masz czasu na gotowanie, lecz nie chcesz iść spać bez posiłku. Przepis ten możesz również wykorzystać na obiad, śniadanie lub jako przekąskę.