Zawijane burrito z jajkiem i wołowiną z frytkownicy beztłuszczowej

Wołowina jest jednym z najlepszych gatunków mięs, szczególnie gdy wybierzesz chudy kawałek. W połączeniu z jajkiem i warzywami stanowi kompletny posiłek, który można spożyć samodzielnie lub potraktować jako przekąskę albo dodatek do większego obiadu. 

Składniki (12 porcji):

  • 450 g mielonego mięsa o niskiej zawartości tłuszczu (95%) 
  • 120 g posiekanej czerwonej cebuli 
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) chili w proszku 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) oregano 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 450 g czarnej fasoli, np. soczewicy, odcedzonej (ok. 1 puszka) 
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej kolendry 
  • 180 g startego sera meksykańskiego 
  • 12 sajgonek do robienia egg roll (spring rolls wrapper) 
  • 2 białka jajka 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    181

Węglowodany   20g

Białko   15g

Tłuszcz    4g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ustaw temperaturę frytkownicy (lub piekarnika) na 215 stopni.
  2. Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj mięso mielone, cebulę i paprykę. Rozdziel mięso przy użyciu szpatułki. Dodaj przyprawy i smaż dalej przez 6-8 minut. Przełóż mięsny mix do miski.
  3. Dodaj pozostałe składniki farszu (fasola, przyprawy, ser) do miski i dokładnie wymieszaj.
  4. Na środek każdego wrappera (sajgonki) połóż około 2 łyżki farszu w ukośnej linii. Namocz palec w białku jajka, a następnie przeciągnij nim wzdłuż wewnętrznych krawędzi skórki, aby stały się klejące.
  5. Złóż rogi skórek na farszu, następnie zawiń je w kształt rolki. Umieść rolki w koszu frytkownicy lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj zewnętrzną stronę rolek pozostałym białkiem jajka (np. przy pomocy pędzelka lub zewnętrznej strony łyżki), a następnie lekko spryskaj olejem z awokado, kokosowym lub oliwą. Smaż lub piecz przez 12-15 minut, obracając raz każdą sajgonkę w połowie czasu pieczenia. Zewnętrzna warstwa powinna być chrupiąca i złota. 

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz wykorzystać inne rodzaje mięsa, jak kurczak, indyk lub „mięso” wegetariańskie. 
  • Po przygotowaniu przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2-3 dni. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Frytkownica beztłuszczowa i piekarnik pozwalają na jedne ze zdrowszych form obróbki żywności przy znacznie mniejszym wykorzystaniu oleju lub oliwy. Wołowina jest jednym z bardziej wartościowych rodzajów mięs, szczególnie jej chude części. Zawiera w sobie dużą ilość białka, a także żelazo , selen, miedź i cynk. 

Burrito z jajkiem i wołowiną możesz wykorzystać jako danie główne, przekąskę lub dodatek do innego posiłku. Z powodzeniem zabierzesz je również ze sobą, na przykład do pracy czy w podróż. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN