Wyjątkowa zapiekanka jajeczna heavy-duty, którą możesz przygotować na cały tydzień lub też gdy masz akurat gości. Opiera się na klasycznych składnikach: jajkach, wysokiej jakości szynce, brokułach oraz dodatku sera. Jedna porcja nasyci Cię na długi czas, a przy okazji będziesz również wyjątkowo smakować. Przepis przyjazny osobom na diecie niskowęglowodanowej.
Składniki (9 porcji):
- 18 dużych jaj
- 1/4 szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 szklanka drobno posiekanych różyczek brokułów
- 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
- 3/4 szklanki startego sera Gruyère
- 3/4 szklanki posiekanej szynki
Przyprawy:
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 205
Węglowodany 2g
Białko 19g
Tłuszcz 13g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Obficie posmaruj duże naczynie do pieczenia olejem (wykorzystaj pędzelek) lub użyj oleju w sprayu.
- Roztrzep jajka z mlekiem, solą i pieprzem, a następnie wylej masę jajeczną do przygotowanego naczynia.
- Równomiernie rozsyp w masie brokuły, pieczarki, szynkę, ser i szczypiorek.
- Piec do momentu, aż ciasto się zetnie, od 20 do 25 minut.
- Podziel na porcje.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: podziel zapiekankę na porcje i każdą z nich zawiń w folię. Trzymaj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, maksymalnie przez 3 dni.
- Odgrzewanie: w mikrofalówce lub na patelni.
- Zamiast pieczarek możesz wykorzystać także kurki lub inne ulubione grzyby.
- Ser Gruyère zastąpisz cheddarem, emmentalem lub mozzarellą (dla łagodniejszego smaku).
- Zapiekankę możesz również przygotować w foremkach na babeczki.
Jak i dlaczego to działa?
Połączenie jajek, szynki i sera to prawdziwa bomba odżywcza, jak i proteinowa. Dzięki śniadaniu o takiej podstawie będziesz czuł się zaspokojony przez wiele godzin i spokojnie wytrzymasz bez głodu do pory obiadowej. Dodatek grzybów podniesie ilość błonnika w każdej porcji, co również przyczyni się do dłuższego poczucia sytości. Zapiekanka jajeczna to ciekawa alternatywa dla klasycznej jajecznicy.