Zapiekanka jajeczna z brokułami, szynką i serem

Wyjątkowa zapiekanka jajeczna heavy-duty, którą możesz przygotować na cały tydzień lub też gdy masz akurat gości. Opiera się na klasycznych składnikach: jajkach, wysokiej jakości szynce, brokułach oraz dodatku sera. Jedna porcja nasyci Cię na długi czas, a przy okazji będziesz również wyjątkowo smakować. Przepis przyjazny osobom na diecie niskowęglowodanowej.

Składniki (9 porcji):

  • 18 dużych jaj 
  • 1/4 szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu 
  • 1 szklanka drobno posiekanych różyczek brokułów 
  • 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek 
  • 3/4 szklanki startego sera Gruyère 
  • 3/4 szklanki posiekanej szynki 

Przyprawy: 

  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    205

Węglowodany   2g

Białko   19g

Tłuszcz    13g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. 
  2. Obficie posmaruj duże naczynie do pieczenia olejem (wykorzystaj pędzelek) lub użyj oleju w sprayu. 
  3. Roztrzep jajka z mlekiem, solą i pieprzem, a następnie wylej masę jajeczną do przygotowanego naczynia. 
  4. Równomiernie rozsyp w masie brokuły, pieczarki, szynkę, ser i szczypiorek.  
  5. Piec do momentu, aż ciasto się zetnie, od 20 do 25 minut. 
  6. Podziel na porcje.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: podziel zapiekankę na porcje i każdą z nich zawiń w folię. Trzymaj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, maksymalnie przez 3 dni. 
  • Odgrzewanie: w mikrofalówce lub na patelni. 
  • Zamiast pieczarek możesz wykorzystać także kurki lub inne ulubione grzyby. 
  • Ser Gruyère zastąpisz cheddarem, emmentalem lub mozzarellą (dla łagodniejszego smaku). 
  • Zapiekankę możesz również przygotować w foremkach na babeczki. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Połączenie jajek, szynki i sera to prawdziwa bomba odżywcza, jak i proteinowa. Dzięki śniadaniu o takiej podstawie będziesz czuł się zaspokojony przez wiele godzin i spokojnie wytrzymasz bez głodu do pory obiadowej. Dodatek grzybów podniesie ilość błonnika w każdej porcji, co również przyczyni się do dłuższego poczucia sytości. Zapiekanka jajeczna to ciekawa alternatywa dla klasycznej jajecznicy. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN