Zamienniki majonezu: pikantny sos chimichurri

Majonez nie jest jedynym dodatkiem do sałatek i innych dań. Wykorzystując inne sosy możesz znacząco zmienić smak potrawy, jak i zaoszczędzisz nieco na wartości kalorycznej. Z tym przepisem przygotujesz pikantny sos chimichurri, który świetnie sprawdzi się jako zamiennik majonezu, zwłaszcza z grillowanym mięsem i owocami morza i jajkami. 

Składniki (8 porcji):

  • 1 papryczka jalapeno, usunięta łodyga 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 szklanka kolendry 
  • 1 szklanka pietruszki 
  • 1 szalotka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • sól i pieprz do smaku 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    127

Węglowodany   2g

Białko   1g

Tłuszcz    14g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego sosu zamiast (lub obok) klasycznego majonezu może pomóc Ci w przygotowywaniu mniej kalorycznych, lecz nadal ciekawych i smacznych posiłków. Nie tylko rozbudujesz swoją paletę smaków, ale również łatwiej będzie Ci dążyć do swoich celów sylwetkowych.

Jedna porcja to dwie łyżki stołowe sosu (ok. 30 g).

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj wszystkie składniki do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 
  • Wykorzystaj zamienniki majonezu do mięs z grilla: kurczaka, wieprzowiny, wołowiny. 
  • Możesz też użyć sosu do dań z owocami morza i na wierzch jajek ugotowanych na twardo. Sprawdzi się także jako pikantny dressing do sałatek.
  • Przepis ten idealnie sprawdzi się w diecie klasycznej oraz wszystkich trybach żywienia, które ograniczają podaż tłuszczy.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Sos chimichurri wywodzi się z Argentyny i w oryginalnym wydaniu nie jest pikantny. Wersja z tego przepisu, dzięki obecności ostrej papryczki, zdecydowanie pobudzi Twój metabolizm. Możesz manipulować poziomem ostrości – jeżeli chcesz łagodniejszy sos, usuń z jalapeno nasiona przed zblendowaniem. Jeżeli je pozostawisz, uzyskasz bardziej pikantną odmianę.

Zamienniki majonezu to seria prostych w przygotowaniu, niskokalorycznych dressingów, które mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie zamiast (lub obok) klasycznego majonezu. Dzięki nim obniżysz spożycie olejów, jak i sprawisz, że przygotowywane posiłki będą bardziej różnorodne i lekkostrawne. Wypróbuj już dziś! 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN