Zamienniki majonezu: kremowy sos z cytryną i czosnkiem

Uniwersalny sos o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku, łączący w sobie pieczony czosnek, sok z cytryny, oliwę i orzechy nerkowca. Wykorzystaj go jako dip lub dodaj do ulubionych posiłków, zastępując tradycyjny majonez, a także sosy śmietankowe. Dzięki temu Twój posiłek będzie lżejszy i mniej kaloryczny.

Składniki (8 porcji):

  • 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca (namoczonych i odsączonych) 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 główka pieczonego czosnku 
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki wody 
  • sól dla smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    60

Węglowodany   3g

Białko   1g

Tłuszcz    5g

Błonnik    0g

*Wprowadzenie tego sosu zamiast (lub obok) klasycznego majonezu może pomóc Ci w przygotowywaniu mniej kalorycznych, lecz nadal ciekawych i smacznych posiłków. Nie tylko rozbudujesz swoją paletę smaków, ale również łatwiej będzie Ci dążyć do swoich celów sylwetkowych.

Jedna porcja to dwie łyżki stołowe sosu (ok. 30 g).

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj wszystkie składniki do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 
  • Nerkowce namocz dzień przed przygotowywaniem sosu i pozostaw w wodzie na noc, aby zmiękły. 
  • Wykorzystaj sos tak, jak zwykły majonez: jako dip do dań z dużą ilością warzyw, warzyw pokrojonych w słupki lub frytek. 
  • Możesz użyć go do dań z mięsem (kurczak, wołowina, wieprzowina) oraz owocami morza. Sprawdzi się też jako sos do makaronów.
  • Przepis przyjazny diecie wegetariańskiej.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Połączenie czosnku i cytryny jest raczej niecodzienne, jednak zdecydowanie warto je wypróbować. Oba te produkty wspierają układ odpornościowy człowieka, jak i zawierają wiele ważnych składników odżywczych. Nerkowce nadadzą dressingowi charakterystyczną kremową konsystencję, a dodatkowo również dostarczą Ci zdrowych kwasów tłuszczowych. 

Zamienniki majonezu to seria prostych w przygotowaniu, niskokalorycznych dressingów, które mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie zamiast (lub obok) klasycznego majonezu. Dzięki nim obniżysz spożycie olejów, jak i sprawisz, że przygotowywane posiłki będą bardziej różnorodne i lekkostrawne. Wypróbuj już dziś!

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN