Uniwersalny sos o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku, łączący w sobie pieczony czosnek, sok z cytryny, oliwę i orzechy nerkowca. Wykorzystaj go jako dip lub dodaj do ulubionych posiłków, zastępując tradycyjny majonez, a także sosy śmietankowe. Dzięki temu Twój posiłek będzie lżejszy i mniej kaloryczny.
Składniki (8 porcji):
- 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca (namoczonych i odsączonych)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 główka pieczonego czosnku
- 1/4 szklanki + 2 łyżki wody
- sól dla smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 60
Węglowodany 3g
Białko 1g
Tłuszcz 5g
Błonnik 0g
*Wprowadzenie tego sosu zamiast (lub obok) klasycznego majonezu może pomóc Ci w przygotowywaniu mniej kalorycznych, lecz nadal ciekawych i smacznych posiłków. Nie tylko rozbudujesz swoją paletę smaków, ale również łatwiej będzie Ci dążyć do swoich celów sylwetkowych.
Jedna porcja to dwie łyżki stołowe sosu (ok. 30 g).
Sposób przygotowania:
-
Dodaj wszystkie składniki do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
- Nerkowce namocz dzień przed przygotowywaniem sosu i pozostaw w wodzie na noc, aby zmiękły.
- Wykorzystaj sos tak, jak zwykły majonez: jako dip do dań z dużą ilością warzyw, warzyw pokrojonych w słupki lub frytek.
- Możesz użyć go do dań z mięsem (kurczak, wołowina, wieprzowina) oraz owocami morza. Sprawdzi się też jako sos do makaronów.
- Przepis przyjazny diecie wegetariańskiej.
Jak i dlaczego to działa?
Połączenie czosnku i cytryny jest raczej niecodzienne, jednak zdecydowanie warto je wypróbować. Oba te produkty wspierają układ odpornościowy człowieka, jak i zawierają wiele ważnych składników odżywczych. Nerkowce nadadzą dressingowi charakterystyczną kremową konsystencję, a dodatkowo również dostarczą Ci zdrowych kwasów tłuszczowych.
Zamienniki majonezu to seria prostych w przygotowaniu, niskokalorycznych dressingów, które mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie zamiast (lub obok) klasycznego majonezu. Dzięki nim obniżysz spożycie olejów, jak i sprawisz, że przygotowywane posiłki będą bardziej różnorodne i lekkostrawne. Wypróbuj już dziś!