Zamienniki majonezu: kremowy sos curry z orzechami nerkowca

Kremowy, delikatny i wyjątkowy w smaku. Sos curry z dodatkiem nerkowców z powodzeniem zastąpi majonez, i to w przypadku wielu różnych dań – szczególnie tych z dużą ilością warzyw, choć nie tylko. Nie potrzebujesz wiele składników, aby go przygotować, więc wypróbuj i przekonaj się sam. 

Składniki (8 porcji):

  • 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca (namoczonych i odsączonych) 
  • 1 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 
  • 1 łyżka aminokwasów kokosowych 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 szklanki wody 
  • sól dla smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 


 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    50

Węglowodany   4g

Białko   2g

Tłuszcz    3g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego sosu zamiast (lub obok) klasycznego majonezu może pomóc Ci w przygotowywaniu mniej kalorycznych, lecz nadal ciekawych i smacznych posiłków. Nie tylko rozbudujesz swoją paletę smaków, ale również łatwiej będzie Ci dążyć do swoich celów sylwetkowych.

Jedna porcja to dwie łyżki stołowe sosu (ok. 30 g).

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj wszystkie składniki do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 
  • Nerkowce namocz dzień przed przygotowywaniem sosu i pozostaw w wodzie na noc, aby zmiękły. 
  • Ten sos sprawdzi się przede wszystkim jako idealny dressing do pieczonych ziemniaków oraz innych warzyw. 
  • Możesz też użyć go do dań z kurczakiem oraz jako dressing do sałatek. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Nerkowce, jak każde orzechy, zawierają w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe, a także wiele witamin i mikroelementów. Jednocześnie to one odpowiadają za kremową konsystencję sosu. Bardzo dobrze zastąpi on majonez. Możesz też po prostu potraktować go jako dodatkowy dressing do wykorzystania w swoim kulinarnym repertuarze. 

Zamienniki majonezu to seria prostych w przygotowaniu, niskokalorycznych dressingów, które mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie zamiast (lub obok) klasycznego majonezu. Dzięki nim obniżysz spożycie olejów, jak i sprawisz, że przygotowywane posiłki będą bardziej różnorodne i lekkostrawne. Wypróbuj już dziś!

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN