Kremowy, delikatny i wyjątkowy w smaku. Sos curry z dodatkiem nerkowców z powodzeniem zastąpi majonez, i to w przypadku wielu różnych dań – szczególnie tych z dużą ilością warzyw, choć nie tylko. Nie potrzebujesz wiele składników, aby go przygotować, więc wypróbuj i przekonaj się sam.
Składniki (8 porcji):
- 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca (namoczonych i odsączonych)
- 1 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka aminokwasów kokosowych
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 szklanki wody
- sól dla smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 50
Węglowodany 4g
Białko 2g
Tłuszcz 3g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego sosu zamiast (lub obok) klasycznego majonezu może pomóc Ci w przygotowywaniu mniej kalorycznych, lecz nadal ciekawych i smacznych posiłków. Nie tylko rozbudujesz swoją paletę smaków, ale również łatwiej będzie Ci dążyć do swoich celów sylwetkowych.
Jedna porcja to dwie łyżki stołowe sosu (ok. 30 g).
Sposób przygotowania:
Dodaj wszystkie składniki do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
- Nerkowce namocz dzień przed przygotowywaniem sosu i pozostaw w wodzie na noc, aby zmiękły.
- Ten sos sprawdzi się przede wszystkim jako idealny dressing do pieczonych ziemniaków oraz innych warzyw.
- Możesz też użyć go do dań z kurczakiem oraz jako dressing do sałatek.
Jak i dlaczego to działa?
Nerkowce, jak każde orzechy, zawierają w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe, a także wiele witamin i mikroelementów. Jednocześnie to one odpowiadają za kremową konsystencję sosu. Bardzo dobrze zastąpi on majonez. Możesz też po prostu potraktować go jako dodatkowy dressing do wykorzystania w swoim kulinarnym repertuarze.
Zamienniki majonezu to seria prostych w przygotowaniu, niskokalorycznych dressingów, które mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie zamiast (lub obok) klasycznego majonezu. Dzięki nim obniżysz spożycie olejów, jak i sprawisz, że przygotowywane posiłki będą bardziej różnorodne i lekkostrawne. Wypróbuj już dziś!