Prosty, choć jednocześnie bardzo uniwersalny, przepełniony smakiem sos z tahini – na bazie nasion sezamu. Wystarczy zaledwie kilka dodatków i przypraw, aby przygotować wyjątkowy dressing do sałatek, pieczonych warzyw, ryb i wielu innych dań, które często goszczą w Twoim menu.
Składniki (8 porcji):
- 3 1/2 łyżki tahini
- 3 łyżki aminokwasów kokosowych
- 1 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 cynamonu
- 2 łyżki wody do zagęszczenia
- sól dla smaku
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 49
Węglowodany 2g
Białko 2g
Tłuszcz 4g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego sosu zamiast (lub obok) klasycznego majonezu może pomóc Ci w przygotowywaniu mniej kalorycznych, lecz nadal ciekawych i smacznych posiłków. Nie tylko rozbudujesz swoją paletę smaków, ale również łatwiej będzie Ci dążyć do swoich celów sylwetkowych.
Jedna porcja to dwie łyżki stołowe sosu (ok. 30 g).
Sposób przygotowania:
Dodaj wszystkie składniki do miski i wymieszaj ręcznie do uzyskania gładkiej masy.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: sos z tahini trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
- Zamiast aminokwasów kokosowych możesz użyć sosu sojowego lub tamari.
- Wykorzystaj do warzyw z patelni lub pieczonych, sałatek i power bowls.
- Możesz użyć sosu także do dań z kurczakiem, rybami (szczególnie łososiem), krewetkami i innymi owocami morza.
Jak i dlaczego to działa?
Ważnym składnikiem tahini jest olej sezamowy, który uzyskuje się w wyniku ich zmielenia. Zawiera on duże ilości kwasów omega-6, flawonoidowych fenolowych przeciwutleniaczy, witamin oraz błonnika. Taka kompozycja związków chemicznych jest korzystna szczególnie dla Twojego układu krwionośnego – wspomaga go między innymi przez ułatwienie utrzymania właściwego poziomu cholesterolu we krwi.
Zamienniki majonezu to seria prostych w przygotowaniu, niskokalorycznych dressingów, które mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie zamiast (lub obok) klasycznego majonezu. Dzięki nim obniżysz spożycie olejów, jak i sprawisz, że przygotowywane posiłki będą bardziej różnorodne i lekkostrawne. Wypróbuj już dziś!