Zamienniki majonezu: klasyczny sos z tahini

Prosty, choć jednocześnie bardzo uniwersalny, przepełniony smakiem sos z tahini – na bazie nasion sezamu. Wystarczy zaledwie kilka dodatków i przypraw, aby przygotować wyjątkowy dressing do sałatek, pieczonych warzyw, ryb i wielu innych dań, które często goszczą w Twoim menu.

Składniki (8 porcji):

  • 3 1/2 łyżki tahini 
  • 3 łyżki aminokwasów kokosowych 
  • 1 1/2 łyżki soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 cynamonu 
  • 2 łyżki wody do zagęszczenia 
  • sól dla smaku 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    49

Węglowodany   2g

Białko   2g

Tłuszcz    4g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego sosu zamiast (lub obok) klasycznego majonezu może pomóc Ci w przygotowywaniu mniej kalorycznych, lecz nadal ciekawych i smacznych posiłków. Nie tylko rozbudujesz swoją paletę smaków, ale również łatwiej będzie Ci dążyć do swoich celów sylwetkowych.

Jedna porcja to dwie łyżki stołowe sosu (ok. 30 g).

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj wszystkie składniki do miski i wymieszaj ręcznie do uzyskania gładkiej masy. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: sos z tahini trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 
  • Zamiast aminokwasów kokosowych możesz użyć sosu sojowego lub tamari. 
  • Wykorzystaj do warzyw z patelni lub pieczonych, sałatek i power bowls. 
  • Możesz użyć sosu także do dań z kurczakiem, rybami (szczególnie łososiem), krewetkami i innymi owocami morza.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Ważnym składnikiem tahini jest olej sezamowy, który uzyskuje się w wyniku ich zmielenia. Zawiera on duże ilości kwasów omega-6, flawonoidowych fenolowych przeciwutleniaczy, witamin oraz błonnika. Taka kompozycja związków chemicznych jest korzystna szczególnie dla Twojego układu krwionośnego – wspomaga go między innymi przez ułatwienie utrzymania właściwego poziomu cholesterolu we krwi. 

Zamienniki majonezu to seria prostych w przygotowaniu, niskokalorycznych dressingów, które mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie zamiast (lub obok) klasycznego majonezu. Dzięki nim obniżysz spożycie olejów, jak i sprawisz, że przygotowywane posiłki będą bardziej różnorodne i lekkostrawne. Wypróbuj już dziś! 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN