Zamienniki majonezu: amerykański serowy sos buffalo

Przyjemnie serowy (chociaż bez nabiału!) i klasycznie amerykański, sos idealny do dań w panierce, chociaż nie tylko. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut, a wykorzystane po drodze nerkowce nadadzą dressingowi wyjątkowej konsystencji. To warta uwagi opcja, jeżeli zastanawiasz się, co zamiast majonezu można by wykorzystać jako dressing do dań obiadowych.

Składniki (8 porcji):

  • 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca (namoczonych i odsączonych) 
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki wody 
  • 3 łyżki wybranego ostrego sosu 
  • 1 1/2 łyżki drożdży odżywczych 
  • sól dla smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    44

Węglowodany   2g

Białko   2g

Tłuszcz    3g

Błonnik    0g

*Wprowadzenie tego sosu zamiast (lub obok) klasycznego majonezu może pomóc Ci w przygotowywaniu mniej kalorycznych, lecz nadal ciekawych i smacznych posiłków. Nie tylko rozbudujesz swoją paletę smaków, ale również łatwiej będzie Ci dążyć do swoich celów sylwetkowych.

Jedna porcja to dwie łyżki stołowe sosu (ok. 30 g).

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj wszystkie składniki do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 
  • Nerkowce namocz dzień przed przygotowywaniem sosu i pozostaw w wodzie na noc, aby zmiękły. 
  • Najlepiej sprawdzi się z kurczakiem oraz krewetkami. Możesz użyć go również jako dip do pieczonych warzyw.
  • Zastanawiasz się, co zamiast majonezu do dań z jajkami? Wypróbuj sos z tego przepisu.
  • Jeżeli lubisz różnorodne smaki, wykorzystaj ten sos także w burgerach zamiast (lub obok) ketchupu. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Serowy smak bez wykorzystania sera jest możliwy do osiągnięcia właśnie ze względu na to, że wykorzystasz w przepisie drożdże odżywcze. Są one zdrowym dodatkiem do diety: zawierają wiele witamin z grupy B oraz witaminę E, a także są dobrym źródłem niektórych mniej powszechnie występujących pierwiastków, jak chrom, jod czy mangan. W połączeniu z nerkowcami pozwolą Ci uzyskać wyjątkową, kremową konsystencję. 

Zamienniki majonezu to seria prostych w przygotowaniu, niskokalorycznych dressingów, które mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie zamiast (lub obok) klasycznego majonezu. Dzięki nim obniżysz spożycie olejów, jak i sprawisz, że przygotowywane posiłki będą bardziej różnorodne i lekkostrawne. Wypróbuj już dziś! 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN