Przyjemnie serowy (chociaż bez nabiału!) i klasycznie amerykański, sos idealny do dań w panierce, chociaż nie tylko. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut, a wykorzystane po drodze nerkowce nadadzą dressingowi wyjątkowej konsystencji. To warta uwagi opcja, jeżeli zastanawiasz się, co zamiast majonezu można by wykorzystać jako dressing do dań obiadowych.
Składniki (8 porcji):
- 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca (namoczonych i odsączonych)
- 1/4 szklanki + 2 łyżki wody
- 3 łyżki wybranego ostrego sosu
- 1 1/2 łyżki drożdży odżywczych
- sól dla smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 44
Węglowodany 2g
Białko 2g
Tłuszcz 3g
Błonnik 0g
*Wprowadzenie tego sosu zamiast (lub obok) klasycznego majonezu może pomóc Ci w przygotowywaniu mniej kalorycznych, lecz nadal ciekawych i smacznych posiłków. Nie tylko rozbudujesz swoją paletę smaków, ale również łatwiej będzie Ci dążyć do swoich celów sylwetkowych.
Jedna porcja to dwie łyżki stołowe sosu (ok. 30 g).
Sposób przygotowania:
Dodaj wszystkie składniki do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
- Nerkowce namocz dzień przed przygotowywaniem sosu i pozostaw w wodzie na noc, aby zmiękły.
- Najlepiej sprawdzi się z kurczakiem oraz krewetkami. Możesz użyć go również jako dip do pieczonych warzyw.
- Zastanawiasz się, co zamiast majonezu do dań z jajkami? Wypróbuj sos z tego przepisu.
- Jeżeli lubisz różnorodne smaki, wykorzystaj ten sos także w burgerach zamiast (lub obok) ketchupu.
Jak i dlaczego to działa?
Serowy smak bez wykorzystania sera jest możliwy do osiągnięcia właśnie ze względu na to, że wykorzystasz w przepisie drożdże odżywcze. Są one zdrowym dodatkiem do diety: zawierają wiele witamin z grupy B oraz witaminę E, a także są dobrym źródłem niektórych mniej powszechnie występujących pierwiastków, jak chrom, jod czy mangan. W połączeniu z nerkowcami pozwolą Ci uzyskać wyjątkową, kremową konsystencję.
Zamienniki majonezu to seria prostych w przygotowaniu, niskokalorycznych dressingów, które mogą znaleźć się w Twoim jadłospisie zamiast (lub obok) klasycznego majonezu. Dzięki nim obniżysz spożycie olejów, jak i sprawisz, że przygotowywane posiłki będą bardziej różnorodne i lekkostrawne. Wypróbuj już dziś!