Zakręcone frytki ze spiralizera

Pasują do ryb, mięs, dań z grilla i nie tylko. Zakręcone frytki ze spiralizera nie są przesadnie tłuste, posiadają chrupką skórkę oraz delikatne wnętrze – dokładnie tak, jak lubisz. Na ich przygotowanie potrzeba Ci mniej, niż pół godziny, a same frytki będą świetnym dodatkiem do dań obiadowych, kolacji czy też wytrawnej wersji drugiego śniadania.

Składniki (4 porcje):

  • 450 g ziemniaków, umytych ze skórką 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

 

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki proszku cebulowego 
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1 łyżeczka soli 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    154

Węglowodany   21g

Białko   2g

Tłuszcz    7g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. 
  2. Dwie duże blachy do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i spryskaj delikatnie olejem. 
  3. Przepuść ziemniaki przez spiralizer. Możesz pozostawić długie wstążki lub też pociąć je na mniejsze części. 
  4. Umieść przyprawy w małej misce i wymieszaj. 
  5. Skrop ziemniaki oliwą z oliwek, posyp przyprawami i wymieszaj tak, aby każdy kawałek został obtoczony w mieszance. 
  6. Rozłóż ziemniaki pomiędzy dwie przygotowane blaszki w taki sposób, aby tworzyły tylko jedną płaską warstwę.  
  7. Piecz w piekarniku przez 10 minut, przewróć ziemniaki na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut (po przewróceniu sprawdź po 5 minutach, czy się nie przyrumieniły). Ważne: jeśli pieczesz obie formy jednocześnie, zamień je w piekarniku (góra-dół) po odwróceniu frytek.
  8. Podawaj od razu. 

 

Patenty kucharza: 

  • Ten przepis możesz przygotować z dowolną odmianą ziemniaków (w tym z batatami). 
  • Zamiast ziemniaków możesz wykorzystać również inne warzywa, jak pietruszka, seler czy marchew. 
  • Nie masz w domu spiralizera? W sklepach często znajdziesz go również pod nazwą „temperówka do warzyw”. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Frytki nie muszą wcale być niezdrowym, przesyconym olejem fast foodem. Jeżeli je upieczesz, zamiast smażyć w oleju, nadal uzyskasz chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, przy okazji zawierając dużo mniej kalorii w jednej porcji. Zakręcone frytki ze spiralizera są szczególnie crunchy ze względu na swoją cienką i delikatną strukturę. Możesz je wykorzystać do dań obiadowych, kolacji, a także niektórych przepisów na drugie śniadanie. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN