Pasują do ryb, mięs, dań z grilla i nie tylko. Zakręcone frytki ze spiralizera nie są przesadnie tłuste, posiadają chrupką skórkę oraz delikatne wnętrze – dokładnie tak, jak lubisz. Na ich przygotowanie potrzeba Ci mniej, niż pół godziny, a same frytki będą świetnym dodatkiem do dań obiadowych, kolacji czy też wytrawnej wersji drugiego śniadania.
Składniki (4 porcje):
- 450 g ziemniaków, umytych ze skórką
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki proszku cebulowego
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka soli
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 154
Węglowodany 21g
Białko 2g
Tłuszcz 7g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.
- Dwie duże blachy do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i spryskaj delikatnie olejem.
- Przepuść ziemniaki przez spiralizer. Możesz pozostawić długie wstążki lub też pociąć je na mniejsze części.
- Umieść przyprawy w małej misce i wymieszaj.
- Skrop ziemniaki oliwą z oliwek, posyp przyprawami i wymieszaj tak, aby każdy kawałek został obtoczony w mieszance.
- Rozłóż ziemniaki pomiędzy dwie przygotowane blaszki w taki sposób, aby tworzyły tylko jedną płaską warstwę.
- Piecz w piekarniku przez 10 minut, przewróć ziemniaki na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut (po przewróceniu sprawdź po 5 minutach, czy się nie przyrumieniły). Ważne: jeśli pieczesz obie formy jednocześnie, zamień je w piekarniku (góra-dół) po odwróceniu frytek.
- Podawaj od razu.
Patenty kucharza:
- Ten przepis możesz przygotować z dowolną odmianą ziemniaków (w tym z batatami).
- Zamiast ziemniaków możesz wykorzystać również inne warzywa, jak pietruszka, seler czy marchew.
- Nie masz w domu spiralizera? W sklepach często znajdziesz go również pod nazwą „temperówka do warzyw”.
Jak i dlaczego to działa?
Frytki nie muszą wcale być niezdrowym, przesyconym olejem fast foodem. Jeżeli je upieczesz, zamiast smażyć w oleju, nadal uzyskasz chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, przy okazji zawierając dużo mniej kalorii w jednej porcji. Zakręcone frytki ze spiralizera są szczególnie crunchy ze względu na swoją cienką i delikatną strukturę. Możesz je wykorzystać do dań obiadowych, kolacji, a także niektórych przepisów na drugie śniadanie.