Potrzebujesz dodatkowej porcji energii przed treningiem lub innym ważnym wydarzeniem w ciągu dnia, ale nie masz czasu by usiąść i zjeść regularny posiłek? Zabierz ze sobą smoothie z mango. Nie tylko zaspokoisz swoją potrzebę na sięgnięcie po coś słodkiego, ale również dostarczysz organizmowi słuszną porcję węglowodanów, co da mu energię do działania.
Składniki (2 porcje):
- 1 1/2 szklanki mrożonych kawałków mango
- 1 szklanka kawałków świeżego ananasa
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki soku z mango lub soku ananasowego
Opcjonalnie:
- prażone płatki kokosowe
- świeże pokrojone w kostkę mango
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 182
Węglowodany 42g
Białko 2g
Tłuszcz 3g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Możesz przygotować smoothie bez mrożenia owoców, jednak wtedy będzie miało mniej zwartą konsystencję.
- Wykorzystaj świeże mango, posiekane orzechy, kakao lub czekoladę do dekoracji.
- Ten przepis zadziała również, jeżeli zamiast mango wykorzystasz papaję (zwróć uwagę na zmianę wartości odżywczych).
- Chcesz więcej białka w porcji? Dodaj do składników miarkę odżywki proteinowej o wybranym (najlepiej neutralnym) smaku.
- Smoothie z mango najlepiej smakuje schłodzone.
Jak i dlaczego to działa?
Mango posiada charakterystyczny, przyjemnie słodki smak, dzięki czemu jest wartym uwagi produktem, jeżeli chcesz zaspokoić swoją chęć na łakocie w zdrowy sposób. Owoc ten jest źródłem witaminy C, potasu, karotenoidów oraz kwasów fenolowych, które cechują się przede wszystkim działaniem przeciwzapalnym. Wykorzystując cały owoc, bez przesiewania przez sitko, zachowujesz w smoothie zdrową porcję błonnika, dzięki czemu zawarte w nim węglowodany będą się wolniej przyswajać i dostarczą Ci energii na dłużej.