Chrupiące, pełne smaku i dużo zdrowsze, niż gotowa wersja ze sklepu. Wysokobiałkowe nachos przygotujesz z zaledwie kilku składników, a dodatkowo możesz nadać im dowolny, ulubiony smak – wystarczy użyć przypraw. Przy okazji też dostarczą Ci one słusznej porcji białka.
Składniki (2 porcje):
- 240 g tempeh
- olej w sprayu (awokado lub zwykły)
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
Przyprawy:
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka papryki
- sól morska do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 216
Węglowodany 20g
Białko 22g
Tłuszcz 7g
Błonnik 10g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- W małej misce połącz przyprawy i cukier kokosowy.
- Przetnij blok tempeh na pół, a następnie przekrój każdą połówkę po przekątnej, tak aby otrzymać cztery trójkąty. Połóż trójkąty płasko na desce do krojenia i pokrój je w cienkie plasterki. Staraj się, aby plasterki były jak najbardziej równe.
- Połóż plasterki tempeh na blasze do pieczenia i spryskaj olejem w sprayu.
- Posyp nachos połową mieszanki przypraw, odwróć tempeh, spryskaj olejem i posyp pozostałymi przyprawami.
- Piecz przez 10 minut. Odwróć i piecz przez kolejne 7-10 minut lub do momentu, aż nachos będą złocistobrązowe i chrupiące. Ostatnie kilka minut pilnuj piekarnika, aby uniknąć przypalenia chipsów.
- Podaj nachos solo lub z ulubionym dipem.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: wysokobiałkowe nachos trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
- Jeżeli nie masz oleju w sprayu, wykorzystaj silikonowy pędzelek do posmarowania nim chipsów.
Jak i dlaczego to działa?
Tempeh zawiera w sobie bardzo dużą ilość protein i błonnika, dzięki czemu przygotowane z niego wysokobiałkowe nachos będą z jednej strony ubogie w kalorie, a z drugiej pozwolą Ci zaspokoić głód. Wykorzystaj je jako zamiennik zwykłych chipsów przy okazji oglądania filmu i innych ulubionych aktywności.