Tak, jak nikt nie spodziewał się hiszpańskiej inkwizycji, tak mało kto spodziewa się zielonego latte. A jednak! Matcha jest bardzo zdrową odmianą herbaty, a w tym napoju znajdziesz dodatkowo także solidną porcję białka. Ten napój jest również dostosowany do potrzeb osób stosujących dietę paleo.
Składniki (1 porcja):
- 1 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżeczki matchy
- 1 miarka kolagenu w proszku
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżki oleju MCT
- 1/2 łyżki niesłodzonej śmietanki kokosowej
- szczypta soli
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 266
Węglowodany 14g
Białko 11g
Tłuszcz 18g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Podawaj napój od razu.
Patenty kucharza:
- Zamiast kolagenu możesz użyć także 10 g odżywki białkowej o neutralnym smaku.
- Matcha posiada bardzo dobre właściwości pobudzające, w związku z czym możesz stosować ją wymiennie z kawą – na przykład do śniadania.
- Zamiast mleka migdałowego możesz wykorzystać dowolne inne mleko, także odzwierzęce.
- Zamiast śmietanki kokosowej możesz użyć zwykłą śmietankę do kawy – pamiętaj tylko, że wartości odżywcze i ilość kalorii w porcji mogą ulec zmianie.
Jak i dlaczego to działa?
Matcha jest jedną z najlepszej jakości odmian zielonej herbaty. W krajach azjatyckich – szczególnie Japonii – jej spożycie jest uważane za swoisty codzienny rytuał. Znajdziesz w niej wiele wartościowych związków, jak na przykład katechiny, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i wspierają układ odpornościowy. Matcha zawiera również całkiem słuszną ilość witaminy A i C oraz potasu, żelaza i wapnia. Dodatek mleka i śmietanki kokosowej zapewni Ci z kolei wyjątkowy smak oraz doda do wartości odżywczych odrobinę więcej protein. Ten przepis możesz potraktować jako zamiennik dla standardowego smoothie czy shake’a.