Pizza to jedno z tych dań, które często uznajemy za „zakazane” na diecie. Jednak jeżeli przygotujesz ją samodzielnie, użyjesz wysokiej jakości składników i zadbasz o dużą ilość białka w porcji, to jak najbardziej możesz włączyć ją do swojego jadłospisu. Wysokobiałkowa pizza własnej roboty z tym przepisem nie będzie stanowić dla Ciebie żadnego problemu.
Składniki (3 porcje):
Ciasto:
- 1 szklanka mąki uniwersalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki zwykłego jogurtu greckiego
Dodatki:
- 1/3 szklanki sosu do pizzy
- 3/4 szklanki kiełbasy z kurczaka lub indyka
- 1/3 szklanki żółtej cebuli
- 1/3 szklanki papryki
- 1 szklanka startej mozzarelli
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 396
Węglowodany 35g
Białko 30g
Tłuszcz 15g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
- W misce połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jogurt grecki i dodatkową porcję soli do mąki i mieszaj, aż ciasto zacznie się formować. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej jogurtu, 1 łyżkę na raz. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
- Dłońmi uformuj z ciasta gładką kulę. Obtocz ciasto w mące – zapobiegnie to przyklejaniu się do blatu lub wałka.
- Przenieś kulę ciasta na posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj je na kształt koła lub prostokąta, aż będzie miało grubość około pół centymetra.
- Ostrożnie przenieś ciasto na blachę do pieczenia lub kamień do pizzy lekko posypane mąką. Dodaj sos i równomiernie rozprowadź, pozostawiając co najmniej pół centymetra przestrzeni na brzegi.
- Dodaj wybrane dodatki, a na wierzch rozsyp mozzarellę.
- Piecz pizzę przez około 20 minut, aż skórka będzie złocistobrązowa. W połowie obróć naczynie tak, aby połowa pizzy bliżej drzwiczek piekarnika znalazła się w jego głębi.
Patenty kucharza:
- Przed jedzeniem pozwól pizzy nieco ostygnąć, aby się nie poparzyć.
- Jeżeli chcesz wykorzystać grzyby jako dodatki, podsmaż je wcześniej na patelni, aż zrobią się miękkie.
- Możesz wykorzystać inne dodatki – zwróć tylko uwagę, jak zmienią się wartości odżywcze i kaloryczność.
- Wysokobiałkowa pizza świetnie nadaje się także na przekąskę na domowe imprezy.
Jak i dlaczego to działa?
Mąka jest całkiem dobrym źródłem białka – zawarty w niej gluten zalicza się do tej grupy makroskładników. Jeżeli połączysz ciasto z mięsnymi dodatkami, zyskasz obiad lub kolację w mniej dietetycznym stylu, która jednak nadal nasyci Cię i dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej napowietrzone, delikatne ciasto, pozostaw je na chwilę do wyrośnięcia przed wałkowaniem.