Wysokobiałkowa domowa pizza

Pizza to jedno z tych dań, które często uznajemy za „zakazane” na diecie. Jednak jeżeli przygotujesz ją samodzielnie, użyjesz wysokiej jakości składników i zadbasz o dużą ilość białka w porcji, to jak najbardziej możesz włączyć ją do swojego jadłospisu. Wysokobiałkowa pizza własnej roboty z tym przepisem nie będzie stanowić dla Ciebie żadnego problemu.

Składniki (3 porcje):

Ciasto: 

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 3/4 szklanki zwykłego jogurtu greckiego 

 

Dodatki: 

  • 1/3 szklanki sosu do pizzy 
  • 3/4 szklanki kiełbasy z kurczaka lub indyka 
  • 1/3 szklanki żółtej cebuli 
  • 1/3 szklanki papryki 
  • 1 szklanka startej mozzarelli 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    396

Węglowodany   35g

Białko   30g

Tłuszcz    15g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni. 
  2. W misce połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. 
  3. Dodaj jogurt grecki i dodatkową porcję soli do mąki i mieszaj, aż ciasto zacznie się formować. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej jogurtu, 1 łyżkę na raz. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.  
  4. Dłońmi uformuj z ciasta gładką kulę. Obtocz ciasto w mące – zapobiegnie to przyklejaniu się do blatu lub wałka. 
  5. Przenieś kulę ciasta na posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj je na kształt koła lub prostokąta, aż będzie miało grubość około pół centymetra. 
  6. Ostrożnie przenieś ciasto na blachę do pieczenia lub kamień do pizzy lekko posypane mąką. Dodaj sos i równomiernie rozprowadź, pozostawiając co najmniej pół centymetra przestrzeni na brzegi. 
  7. Dodaj wybrane dodatki, a na wierzch rozsyp mozzarellę. 
  8. Piecz pizzę przez około 20 minut, aż skórka będzie złocistobrązowa. W połowie obróć naczynie tak, aby połowa pizzy bliżej drzwiczek piekarnika znalazła się w jego głębi.  

 

Patenty kucharza: 

  • Przed jedzeniem pozwól pizzy nieco ostygnąć, aby się nie poparzyć. 
  • Jeżeli chcesz wykorzystać grzyby jako dodatki, podsmaż je wcześniej na patelni, aż zrobią się miękkie. 
  • Możesz wykorzystać inne dodatki – zwróć tylko uwagę, jak zmienią się wartości odżywcze i kaloryczność. 
  • Wysokobiałkowa pizza świetnie nadaje się także na przekąskę na domowe imprezy. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Mąka jest całkiem dobrym źródłem białka – zawarty w niej gluten zalicza się do tej grupy makroskładników. Jeżeli połączysz ciasto z mięsnymi dodatkami, zyskasz obiad lub kolację w mniej dietetycznym stylu, która jednak nadal nasyci Cię i dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej napowietrzone, delikatne ciasto, pozostaw je na chwilę do wyrośnięcia przed wałkowaniem.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN