Wyjątkowa zupa warzywna (wegańska)

Jeżeli masz w zwyczaju zapominać o dziennej porcji warzyw, przygotowanie tej zupy rozwiąże Twój problem. Zawiera ona w sobie wiele różnych produktów, które razem tworzą wyjątkowy smak i przy okazji dostarczą Ci niezbędnych cennych substancji odżywczych. Zupa warzywna sama w sobie jest wegańska, jednak możesz podawać ją również z dodatkiem mięsa czy jajkiem.

Składniki (6 porcji):

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado 
  • 1 duża cebula, posiekana 
  • 2 marchewki, pokrojone niewielkie kawałki 
  • 2 kawałki selera, posiekane 
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych 
  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów, bez odsączenia 
  • 6 szklanek bulionu warzywnego 2 małe czerwone ziemniaki, pokrojone w małą kostkę 
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w małą kostkę 
  • 350 g świeżej zielonej fasolki, posiekanej 
  • 2 szklanki mrożonej kukurydzy 

 

Przyprawy: 

  • 2 liście laurowe 
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku 
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 

 

Dekoracja: 

  • świeży tymianek i natka pietruszki, posiekane 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    205

Węglowodany   34g

Białko   6g

Tłuszcz    6g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej duży garnek na średnim ogniu i dodaj olej. Gdy się rozgrzeje, dodaj cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż 10 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie i pachnące, od czasu do czasu mieszając.  
  2. Zdejmij pokrywkę i wymieszaj zawartość garnka z curry, przyprawą włoską. Dodaj liście laurowe. Smaż przez 1 minutę, ciągle mieszając, a następnie dodaj pomidory, bulion, ziemniaki, cukinię, fasolkę szparagową i kukurydzę. Kukurydzy nie musisz rozmrażać. 
  3. Zwiększ ogień do maksymalnego i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij z ognia.  
  4. Usuń liście laurowe, dodaj sok z cytryny, spróbuj i dopraw solą i pieprzem, jeśli to konieczne. 
  5. Podawaj ze świeżymi ziołami na ciepło.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie 4 dni. 
  • Zupę możesz podać z przygotowanymi na chrupko grzankami. 
  • Jeżeli chcesz uczynić posiłek bardziej treściwym, dodaj do zupy wybrane źródło białka: kawałek mięsa, jajko lub pieczone tofu.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Różnorodność warzyw wykorzystanych w przepisie sprawia, że jedna porcja dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych, jak niezbędne witaminy czy pierwiastki. Dodatkowo również będzie to posiłek bogaty w błonnik, co pozwoli zachować poczucie sytości na dłużej. Zupa warzywna świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe lub też lekkostrawną kolację o niewielkiej zawartości kalorii.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN