Wegańskie burrito bowl z quinoą, papryką i kukurydzą

Burrito bowl to koncepcja popularna w Stanach oraz krajach Ameryki Łacińskiej, która wywodzi się z Meksyku. Zwykle jest to połączenie różnego rodzaju warzyw, mięsa i komosy lub innego źródła węglowodanów, podawane z dodatkiem tortilli. W wersji wegańskiej nie ma oczywiście produktów pochodzenia zwierzęcego, jest za to mnóstwo różnych, kolorowych warzyw i przypraw. Poniższy przepis nadaje się zarówno na kolację, jak i obiad, a dodatkowo możesz go zjeść na ciepło lub na zimno. 

Składniki (4 porcje):

  • 1 czerwona cebula, obrana, przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plastry 
  • 1 żółta lub pomarańczowa papryka, wydrążona i pokrojona w plastry 
  • 1 czerwona papryka, wydrążona i pokrojona w plastry 
  • 2 kolby kukurydzy, ziarna odkrojone 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) oliwy z oliwek extra virgin 
  • 1 1/2 (ok. 7,5 g) łyżeczki przyprawy fajita lub taco 
  • 2 szklanki gotowanych lub z puszki czarnych fasoli 
  • 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) kuminu 
  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) 
  • 1 główka sałaty rzymskiej, pokrojonej 
  • 1 szklanka domowego lub gotowego guacamole 
  • 1 szklanka domowego lub gotowego sosu salsa 
  • 1 limonka pokrojona w cząstki 
  • Opcjonalnie: 
  • tortilla chips lub małe tortille 
  • świeża posiekana kolendra 
     
    Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    516

Węglowodany   81g

Białko   19g

Tłuszcz    16g

Błonnik    22g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Umieść paprykę, cebulę i ziarna kukurydzy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i przypraw mieszanką fajitas lub taco.
  3. Piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie i lekko zarumienione.
  4. W międzyczasie podgrzej w małym rondlu fasolę i kumin. Na dużych, płytkich miseczkach ułóż warstwę komosy (quinoi). Nałóż na nią papryki, cebulę, kukurydzę, fasolę i sałatę. Dodaj na wierzch guacamole i salsę.
  5. Ozdób cząstki limonki oraz posiekaną kolendrą.  
  6. Podawaj z chipsami lub tortillami lub zjedz solo. 
     

Patenty kucharza: 

  • Tortilla lub tortilla chips nie są wliczone do puli kalorii. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Quinoa to roślina, którą człowiek uprawia od wieków. Jest bogata w witaminy z grupy B, a także niezbędne człowiekowi aminokwasy, żelazo, fosfor, miedź oraz wapń. Jak na roślinę posiada również dużo białka – prawie 5 g na 100 g suchej masy. Łącząc komosę z warzywami i tortillą komponujesz zdrową, smaczną i sycącą kolację, która dostarczy Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN