Wegański shake bez orzechów, który może stanowić napój sam w sobie lub posłużyć jako baza pod bardziej rozbudowaną opcję. Delikatny i kremowy, bogaty w białko, będzie idealną przekąską pomiędzy posiłkami, którą łatwo zabierzesz ze sobą.
Składniki (1 porcja):
- 3/4 szklanki nieosłodzonego mleka roślinnego
- 20 g (1/3 miarki) wegańskiej odżywki proteinowej o smaku waniliowym
- 1 szklanka kostek lodu
- 1/2 szklanki nieosłodzonego mleka roślinnego
Opcjonalnie:
- 1 łyżka (ok. 15 g) oleju MCT
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 188
Węglowodany 11g
Białko 22g
Tłuszcz 7g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Włóż wszystkie składniki poza lodem do blendera kielichowego i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj kostki lodu i ponownie zmiksuj, aż uzyskasz gładką i mrożoną konsystencję (około 30 sekund).
Patenty kucharza:
- Dla dodatkowego orzeźwienia dodaj więcej lodu.
- Podawaj z dekoracją w postaci plasterków owoców, sypkiego kakao lub wiórek czekoladowych.
- Możesz dodać ekstrakt z wanilii lub pół laski wanilii.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Mleko roślinne i odżywka białkowa dostarczają dużej ilości protein, dzięki czemu będziesz czuł się syty na dłużej. Dodatkowo również nadają one smaku i konsystencji napojowi. Brak bananów jest miłą odmianą, jako że wiele shake’ów na nich bazuje, a brak dodatku orzechów umożliwia wykorzystanie przepisu osobom cierpiącym na alergie na tę grupę produktów.