Wegański shake proteinowy z cynamonem i jabłkiem 

Shake’i to świetny sposób na przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Są proste w przygotowaniu, łatwe w transporcie i mogą być wręcz wypakowane po brzegi wartościowymi składnikami odżywczymi. Wegański shake proteinowy z jabłkiem i cynamonem świetnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym. 

Składniki (1 porcja):

  • 1 małe jabłko, pokrojone w plasterki 
  • 60 g płatków owsianych 
  • 1/2 łyżeczki  (ok. 3 g) cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki (ok. 3 g) gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżka  (ok. 15 g) masła migdałowego 
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego 
  • 3-4 kostki lodu 
  • 1/2 szklanki zimnej wody 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    533

Węglowodany   31g

Białko   8g

Tłuszcz    32g

Błonnik    3g

*Ten przepis możesz potraktować jako pełnowartościowe śniadanie lub kolację, ale również jako przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj wszystkie składniki do blendera kielichowego i zblenduj na gładką masę. 

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli podana porcja jest zbyt duża, możesz podzielić ją na dwie mniejsze. 
  • Wykorzystane w przepisie jabłko warto wcześniej pokroić w plastry i zamrozić – uzyskasz gęstszą konsystencję napoju.
  • Jeżeli chcesz, aby wegański shake proteinowy był zimniejszy, wstaw go do lodówki przed spożyciem lub zamień zimną wodę na kilka kostek lodu.
  • Chciałbyś uzyskać więcej białka w porcji? Wykorzystaj miarkę wegańskiej odżywki proteinowej (zwróć uwagę na zmianę kaloryczności i składników odżywczych).

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jabłko i cynamon to połączenie lubiane przez wiele osób. W owocu znajdziesz nie tylko witaminy i cenne substancje odżywcze, ale także całkiem słuszną ilość błonnika, który – wspólnie z białkiem – pozwoli Ci zachować poczucie sytości na dłużej. Obecność masła orzechowego sprawia, że nie musisz wykorzystywać bananów jako bazy do shake’a i nadal uzyskasz kremową, delikatną konsystencję. Dzięki zawartości orzechów posiłek ten stanowi źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, a płatki owsiane dostarczają pełnowartościowych węglowodanów i pozwolą Ci spokojnie wytrzymać bez podjadania do kolejnego posiłku. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN