Shake’i to świetny sposób na przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Są proste w przygotowaniu, łatwe w transporcie i mogą być wręcz wypakowane po brzegi wartościowymi składnikami odżywczymi. Wegański shake proteinowy z jabłkiem i cynamonem świetnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym.
Składniki (1 porcja):
- 1 małe jabłko, pokrojone w plasterki
- 60 g płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki (ok. 3 g) cynamonu
- 1/2 łyżeczki (ok. 3 g) gałki muszkatołowej
- 1 łyżka (ok. 15 g) masła migdałowego
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
- 3-4 kostki lodu
- 1/2 szklanki zimnej wody
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 533
Węglowodany 31g
Białko 8g
Tłuszcz 32g
Błonnik 3g
*Ten przepis możesz potraktować jako pełnowartościowe śniadanie lub kolację, ale również jako przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia.
Sposób przygotowania:
- Dodaj wszystkie składniki do blendera kielichowego i zblenduj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Jeżeli podana porcja jest zbyt duża, możesz podzielić ją na dwie mniejsze.
- Wykorzystane w przepisie jabłko warto wcześniej pokroić w plastry i zamrozić – uzyskasz gęstszą konsystencję napoju.
- Jeżeli chcesz, aby wegański shake proteinowy był zimniejszy, wstaw go do lodówki przed spożyciem lub zamień zimną wodę na kilka kostek lodu.
- Chciałbyś uzyskać więcej białka w porcji? Wykorzystaj miarkę wegańskiej odżywki proteinowej (zwróć uwagę na zmianę kaloryczności i składników odżywczych).
Jak i dlaczego to działa?
Jabłko i cynamon to połączenie lubiane przez wiele osób. W owocu znajdziesz nie tylko witaminy i cenne substancje odżywcze, ale także całkiem słuszną ilość błonnika, który – wspólnie z białkiem – pozwoli Ci zachować poczucie sytości na dłużej. Obecność masła orzechowego sprawia, że nie musisz wykorzystywać bananów jako bazy do shake’a i nadal uzyskasz kremową, delikatną konsystencję. Dzięki zawartości orzechów posiłek ten stanowi źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, a płatki owsiane dostarczają pełnowartościowych węglowodanów i pozwolą Ci spokojnie wytrzymać bez podjadania do kolejnego posiłku.