Shake wegański dla osób unikających spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych. Delikatny i lekki, o kremowej konsystencji dzięki dodatkowi banana. Możesz wykorzystać go w ramach wielu różnych posiłków, a także z różnymi dodatkami na wierzchu.
Składniki (1 porcja):
- 1 zamrożony banan
- 3 łyżki (ok. 45 g) nasion konopi
- 1/2 szklanki wody
- 1 1/2 łyżki (ok. 23 g) surowego proszku kakaowego lub kakao
- 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) cynamonu mielonego
- 3-4 kostki lodu (opcjonalnie)
- 2 garście świeżego szpinaku (opcjonalnie)
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 261
Węglowodany 43g
Białko 17g
Tłuszcz 4g
Błonnik 8g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj.
Patenty kucharza:
- Dla dodatkowego orzeźwienia zostaw shake’a na chwilę w lodówce lub dodaj kilka kostek lodu.
- Dla dekoracji możesz posiekać 2-3 kostki wege czekolady i rozsypać na powierzchni shake’a. Alternatywnie możesz również użyć proszku z kakao.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Przepis nie zawiera żadnych produktów odzwierzęcych, dzięki czemu może być stosowany także w dietach bazujących wyłącznie na produktach roślinnych. Wysoka zawartość białka sprawia, że możesz przygotować shake’a na śniadanie, przekąskę lub jako posiłek po treningu. Dodając szpinak do listy składników wzbogacisz finalny produkt w żelazo, magnez, przeciwutleniacze, mangan oraz witaminy A, B2 i C.