Ryż jaśminowy to ciekawa wegańska opcja na kolację dla osób lubiących zjeść lekki posiłek na koniec dnia. Niskokaloryczny, bogaty w warzywa i bardzo uniwersalny przepis możesz wykorzystać jako posiłek sam w sobie lub jako dodatek do czegoś większego. Dodatkowo bez problemu spersonalizujesz każdą porcję – wystarczy dodać jeden czy dwa dodatkowe składniki.
Składniki (5 porcji):
- 380 g (2 szklanki) gotowanego ryżu jaśminowego
- 3 szklanki surowego mixu sałat (rozdrobnione łodygi brokuła, czerwona kapusta, marchewka)
- 1 1/2 łyżeczki (ok. 23 g) czosnku w proszku
- 1/2 szklanki pokrojonych zielonych cebulek
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) skórki z limonki
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 99
Węglowodany 22g
Białko 3g
Tłuszcz 0g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż jaśminowy według instrukcji na opakowaniu.
- Gdy będzie ciepły/gorący delikatnie go wymieszaj a następnie dodaj go do dużej miski wraz z pozostałymi składnikami.
Patenty kucharza:
- Możesz zjeść ryż samodzielnie lub dodać go do większego posiłku.
- Dla dodatkowego orientalnego smaku dodaj sos sojowy.
- Dla zwiększenia udziału białka w posiłku możesz dodać tofu, tempeh lub wybrane mięso czy ugotowane na miękko jajko.
- Możesz zamienić ryż na „ryż” z kalafiora, co pomoże ograniczyć ilość spożytych węglowodanów.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Niskokaloryczna kolacja to dobry wybór dla osób, które czują się ciężko po posiłku i mają z tego powodu problem z zasypianiem. Sprawdzi się również przy planach żywieniowych o niskiej podaży kalorii. Ponieważ przepis ten jest bardzo plastyczny, możesz z łatwością dostosować go do swoich potrzeb i smaku. Pamiętaj jednak, aby dodać kaloryczność wszystkich produktów, które zdecydujesz się włączyć do listy składników.
W wersji z “ryżem” z kalafiora przepis ten możesz zastosować w diecie niskowęglowodanowej.