Wegański kremowy makaron z cukinią, papryką i pomidorami

Wegański makaron możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów: w stylu włoskim, orientalnym czy też dowolnym innym. Skorzystaj ze świeżych warzyw dla zachowania maksimum wartości odżywczych, a także wybierz najlepszej jakości makaron – klasyczny, pełnoziarnisty lub konjac. 

Składniki (3 porcje):

  • 1 cebula, posiekana 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę 
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę 
  • 4 1/2 szklanki nieugotowanego makaronu fusilli 
  • 1 1/2 łyżeczki (ok. 7,5 g) pasty curry czerwonej 
  • 3 szklanki pomidorów w kostkach z puszki (nie odsączaj) 
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego (użyj kremowej części) 
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku 
  • 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 
  • sól morska i pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) soku z cytryny 
     
    Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    529

Węglowodany   79g

Białko   19g

Tłuszcz    14g

Błonnik    18g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż cebulę przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek, cukinię i czerwoną paprykę i smaż przez kolejne 2 minuty.
  2. Dodaj pozostałe składniki oprócz pomidorów koktajlowych.
  3. Smaż na średnim ogniu bez przykrycia przez około 15 minut, a następnie dodaj pomidory koktajlowe i gotuj przez kolejne 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.  
     

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz obniżyć ilość węglowodanów, możesz skorzystać z makaronu z mąki konjac lub wymieszać go w proporcji 1:1 z klasycznym. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Wege kolacja to dobry pomysł dla osób, które ciężko się czują po posiłku z mięsem lub innym rodzajem białka. Jeżeli masz problem ze spożyciem odpowiedniej porcji warzyw w ciągu dnia, ten przepis również jest dla Ciebie. Zawarte w nim produkty dostarczą niezbędnych organizmowi witamin i składników odżywczych, a cały posiłek zapewni poczucie sytości przez wzgląd na swoją objętość. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN