Wegańska sałatka z awokado i różnorodnymi warzywami to bomba witaminowa na dobry początek dnia. Jest lekkostrawna i bogata w białko, a duża porcja zaspokoi Twój głód na długo. Jeżeli planujesz zabrać ją w podróż, dodaj dressing bezpośrednio przed jedzeniem.
Składniki (1 porcja):
- Pomidor – 120 g
- Ciecierzyca (ugotowana) – 100 g
- Awokado – 70 g
- Chleb orkiszowy – 60 g (ok. 2 standardowe kromki)
- Cebula czerwona – 50 g
- Sok cytrynowy – 12 g (ok. 1 łyżka)
- Pietruszka, liście – 12 g
- Oliwa z oliwek – 5 g (1 łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 562
Węglowodany 55g
Białko 19g
Tłuszcz 26g
Błonnik 17g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Sparz pomidora gorącą wodą, ściągnij skórę i pokrój go razem z cebulką oraz awokado.
- Ciecierzycę opłucz oraz wymieszaj ją z resztą składników w miseczce.
- Skrop wszystko sokiem z cytryny i oliwą.
- Przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z pieczywem.
Patenty kucharza:
- Zamiast chleba orkiszowego możesz wykorzystać pieczywo razowe lub na zakwasie.
- Jeżeli masz ochotę, pokrój pieczywo w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, tworząc grzanki (uwaga – pamiętaj o zmianie wartości kalorycznej i odżywczej). Najlepiej sprawdzi się do tego już nieco suchy chleb.
- Aby uzyskać kremową teksturę użyj dojrzałego awokado.
Jak i dlaczego to działa?
Ciecierzyca jest dobrym roślinnym źródłem białka, a dodatkowo zawiera również witaminy A, B, C i E oraz żelazo, magnez, potas, wapń czy cynk. Znajdują się w niej również pierwiastki śladowe, jak mangan, miedź i fosfor. Zaczynając dzień od sałatki możesz pozwolić sobie na posiłek o dużej objętości, który nasyci Cię na dłużej. Wegańska sałatka z awokado jest też dobrym wyborem w ciepłe dni, gdzie nie mamy zwykle apetytu na ciężkostrawne potrawy.