Lekka sałatka z drugiego końca świata, którą możesz zjeść zarówno na kolację, jak i jako przekąskę. Z powodzeniem zabierzesz ją do pracy czy też w podróż. Polecana szczególnie na letnie, ciepłe dni, gdzie nasz apetyt jest naturalnie ograniczony.
Składniki (4 porcje):
Na sos sałatkowy:
- 60 ml (4 łyżki) oliwy extra virgin
- 40 ml (2 łyżki + 1 łyżeczka) soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Sałatka:
- 150 g (1 szklanka) pomidorki koktajlowe pokrojone na pół
- 1 łyżka (ok. 15 g) szybkich marynowanych cebulek
- 2 łyżki (ok. 30 g) posiekanego świeżego pietruszki
- 375 g ugotowanej fasoli cannellini
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 206
Węglowodany 19g
Białko 7g
Tłuszcz 1g
Błonnik 22g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania – sos:
- Umieść sok z cytryny i oliwę z oliwek w małym słoiczku z pokrywką.
- Dobrze posól i popieprz.
- Wstrząśnij dokładnie, aby połączyć składniki, następnie odstaw na bok.
Sposób przygotowania – sałatka:
- Umieść pomidory, pietruszkę i marynowane cebulki w misce średniej wielkości. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Dodaj fasolę do miski.
- Bezpośrednio przed podaniem dodaj porcję sosu i delikatnie wymieszaj wszystko razem.
Patenty kucharza:
- Tortilla lub tortilla chips nie są wliczone do puli kalorii.
- Podczas mieszania uważaj, aby ugotowana fasola się nie rozpadła.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Fasola jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł przyswajalnego białka. Dzięki jej obecności posiłek jest bardziej sycący, a także ulega wzbogaceniu o cenne składniki odżywcze. Pomidory dodadzą dodatkowo charakterystycznego smaku, a sok z cytryny zapewni sałatce orzeźwiający wydźwięk. Jeżeli lubisz lekkie, ubogie w kalorie kolacje, ten przepis zdecydowanie jest dla Ciebie.