Wędzona makrela z warzywami i oliwą (plus opcja wegetariańska)

Wędzona makrela to prosty przepis na szybki i smaczny obiad. Nie musisz jej obrabiać ani gotować, dzięki czemu możesz przygotować posiłek w naprawdę ekspresowym tempie. Warto włączyć makrelę do menu ze względu na wiele cennych substancji odżywczych, jakie w sobie zawiera. Dodatek różnorodnych warzyw zapewni Ci większą paletę smaków do spróbowania oraz objętościowo zwiększy posiłek.

Składniki (1 porcja):

  • Makrela, wędzona – 125 g 
  • Brukselka – 102 g 
  • Marchew – 90 g (ok. 2 średnie sztuki) 
  • Oliwa z oliwek – 20 g (4 łyżeczki) 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    535

Węglowodany   8g

Białko   32g

Tłuszcz    40g

Błonnik    9g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj warzywa na parze i polej olejem. Możesz również poddusić je na patelni.
  2. Usuń ości z ryby.
  3. Podaj rybę z warzywami. Spożywaj na ciepło.

 

Patenty kucharza: 

  • Opcja wegetariańska: rybę możesz zastąpić upieczonym lub panierowanym tofu (zwróć uwagę na zmianę wartości odżywczych oraz kaloryczności).
  • Możesz zabrać ten posiłek ze sobą w drogę – zapakuj go w lunchboxa lub bento box ze szczelnym zamknięciem.
  • Zamiast makreli możesz użyć tuńczyka w sosie własnym, ewentualnie dodając dodatkową łyżkę oliwy.  Innymi tłustymi rybami, które możesz wykorzystać w tym przepisie, są pstrąg oraz wędzony na zimno łosoś.
  • Jeżeli masz ochotę na rybę pieczoną wybierz inny tłusty gatunek, jak sardynka czy śledź. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Tłuste ryby są źródłem cennych kwasów tłuszczowych z grupy omega. W makreli największy ich udział to omega-3, czyli kwasy wielonienasycone. Ich zadaniem jest ochrona naczyń krwionośnych i serca, a także kontrola ilości trójglicerydów we krwi. Spożywając tłuste lub średnio tłuste ryby 1-2 razy w tygodniu pozytywnie wpływasz na swój układ krwionośny. Wędzona makrela dostarczy także Twojemu organizmowi białka i wielu cennych mikroelementów. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN