Waniliowy shake proteinowy to klasyka nad klasyki – delikatny, przyjemny w smaku i pasujący na wiele różnych posiłków. Jeżeli masz taką fantazję, możesz podać go z gałką lodów lub też posiekaną białą czekoladą na wierzchu. W tym przepisie w roli posypki wystąpi cynamon.
Składniki (1 porcja):
- 35 g odżywki proteinowej o smaku waniliowym
- 3 daktyle Medjool, bez pestek
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
- 30 gramów mrożonego banana
- 8-10 kostek lodu
Posypka:
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowa posypka (opcjonalne):
- kolorowa posypka cukrowa
- kakao w proszku
- wiórki czekoladowe
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 556
Węglowodany 92g
Białko 26g
Tłuszcz 14g
Błonnik 11g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.
- Udekoruj wybranymi dodatkami.
Patenty kucharza:
- Jeżeli chcesz bardziej gęstego shake’a, użyj mniej kostek lodu.
- Porcja jest za duża? Podziel ją na pół.
- W przepisie możesz wykorzystać także ekstrakt z wanilii – uzyskasz intensywniejszy smak.
- Do dekoracji świetnie sprawdzą się też posiekane orzechy lub laska cynamonu.
- Zamiast masła migdałowego możesz użyć dowolnego innego gładkiego masła orzechowego.
- W przepisie sprawdzi się także odżywka białkowa o smaku śmietankowym.
Jak i dlaczego to działa?
Waniliowy shake proteinowy to klasyka wszelkich napojów proteinowych. Jeżeli dodasz do niego odrobinę cynamonu, zyskasz ciekawy posmak i wyjątkowy, atrakcyjny wygląd przekąski. To dość uniwersalny przepis, w związku z czym nie wahaj się wykorzystać go na pierwsze lub drugie śniadanie, deser czy jako posiłek potreningowy. Im lepszej jakości składników użyjesz, tym smaczniejszy efekt.