Proste i szybkie, jednak również bardzo smaczne śniadanie, którym możesz cieszyć się zarówno w domu, jak i w pracy czy na świeżym powietrzu. Połączenie twarożku, owoców i wafli zapewni Ci energię na dłuższy czas, a dodatkowo pozwoli zaspokoić chęć sięgnięcia po coś słodkiego. Twarożek z borówkami na waflach ryżowych wybierz wtedy, gdy nie masz ochoty na tradycyjne pieczywo.
Składniki (1 porcja):
- Borówki amerykańskie – 150 g
- Ser twarogowy tłusty – 150 g
- Jogurt naturalny – 60 g
- Wafle ryżowe w czekoladzie deserowej – 34 g (ok. 3 standardowe sztuki lub 6 ekstra cienkich)
- Cynamon – 4 g (niepełna 1 łyżeczka)
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 552
Węglowodany 51g
Białko 32g
Tłuszcz 24g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Serek wymieszaj z jogurtem, borówkami i dopraw cynamonem wedle uznania.
- Podawaj na waflach ryżowych jako kanapka typu open (bez wierzchniej warstwy wafli/pieczywa).
Patenty kucharza:
- Możesz użyć wafli bez polewy czekoladowej lub wykorzystać mus czekoladowy jako dodatek do twarożku.
- Zamiast serka twarogowego możesz wykorzystać również naturalny serek wiejski (także w wersji wysokobiałkowej), skyr lub naturalny niesłodzony gęsty jogurt.
- Zamiast borówek możesz wykorzystać jagody, truskawki lub inne sezonowe owoce.
- Twarożek z borówkami możesz zjeść od razu lub zabrać ze sobą w drogę w lunchboxie.
Jak i dlaczego to działa?
Twarożek jest przede wszystkim źródłem witaminy B2 oraz B12, a także niektórych mikroelementów, jak sód, fosfor, mangan, cynk, miedź czy potas. Wysoka zawartość białka sprawia, że to produkt sycący, który pozwoli Ci przejść przez pierwszą połowę dnia bez poczucia głodu. Owoce z kolei dostarczają wielu witamin z pozostałych grup oraz antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia substancji. Obecne w nich węglowodany dodadzą Ci energii do działania. Borówki zawierają również sporą ilość błonnika, dzięki czemu posiłek jest bardziej satysfakcjonujący.