Tost to jedna z najpopularniejszych kanapek śniadaniowych. Rozgrzewa w chłodny dzień i zawiera w sobie smaki, które każdy lubi. Jeżeli masz ochotę spróbować nieco innej odmiany, przygotuj tosty z serem i pieczarkami – nasycą Cię na dłużej dzięki obecności grzybów, a przy tym zachowają przyjemny, intensywny smak.
Składniki (4 porcje):
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 240 g pieczarek cremini, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 8 cienkich kromek chleba żytniego (ok. 30 g każda)
- 2 łyżki niesolonego masła
- 4 plasterki sera szwajcarskiego
- 1/2 szklanki startego sera Gruyère
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 448
Węglowodany 33g
Białko 18g
Tłuszcz 28g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na dużej patelni z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu. Dodaj szalotkę i smaż, często mieszając, aż zmięknie – 3 minuty.
- Dołóż na patelnię grzyby i tymianek. Podsmażaj około 10 minut, aż grzyby zmiękną i się zarumienią. Dodaj ocet i dalej smaż, często mieszając, aż większość odparuje (ok. 2 minuty). Przełóż mieszaninę grzybów do miski i odstaw.
- Jedną stronę każdej kromki chleba posmaruj równomiernie masłem i odłóż na bok. Pozostałe 4 kromki ułóż na desce do krojenia. Na każdej ułóż 1 plasterek sera szwajcarskiego, 2 ½ łyżki mieszanki grzybowej i 2 łyżki Gruyère. Na wierzch połóż pozostałe kromki chleba, stroną posmarowaną masłem do góry.
- Wytrzyj patelnię do czysta i z powrotem podgrzej na średnim ogniu. Dodaj 2 kanapki; smaż, aż spód będzie chrupiący i rumiany – 2-3 minuty. Ostrożnie odwróć kanapki i kontynuuj gotowanie, aż ser całkowicie się roztopi, co zajmie dodatkowe 2 minuty.
- Zdejmij z patelni i podawaj gorące.
Patenty kucharza:
- Zamiast wymienionych serów możesz użyć dowolnego innego połączenia swoich ulubionych odmian.
- Tosty z serem i pieczarkami przygotujesz również w opiekaczu.
- Jeżeli chcesz wykorzystać ketchup, pamiętaj aby doliczyć go do wartości odżywczych i kalorii.
Jak i dlaczego to działa?
Tosty z serem to bardzo popularne śniadanie, głównie ze względu na prostotę przygotowania. Jeżeli masz ochotę wynieść je na nowy poziom, dodanie pieczarek to zdecydowanie dobry pomysł. Grzyby wymagają więcej pracy ze strony układu pokarmowego, aby zostać strawionymi, w związku z czym taki posiłek nasyci Cię na dłuższy czas, niż klasyczny tost. Najlepszy smak uzyskasz wybierając wysokiej jakości składniki – w szczególności pieczywo.