Prosty i szybki tost z masłem orzechowym to kanapka, którą przygotujesz w kilka minut na pierwsze lub też drugie śniadanie. W razie potrzeby może być ona również Twoją przekąską pomiędzy większymi posiłkami. Dzięki masłu orzechowemu dostarczysz organizmowi zdrowych tłuszczy, a winogrona zapewnią porządną dawkę witamin.
Składniki (1 porcja):
- 1/2 szklanki czerwonych winogron bez pestek
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego, tostowego
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 219
Węglowodany 28g
Białko 7g
Tłuszcz 10g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Połóż winogrona na blasze do pieczenia i piecz, aż skórka będzie lekko chrupiąca (ale winogrona nadal pozostaną miękkie i soczyste w środku) – około 15 minut.
- Posmaruj tosty masłem migdałowym i posyp prażonymi winogronami.
Patenty kucharza:
- Przed pieczeniem zadbaj o to, aby równomiernie rozłożyć winogrona na blasze do pieczenia. Powinny stanowić jedną, płaską warstwę – inaczej mogą się nie dopiec.
- Używasz winogron z pestkami? Pamiętaj, aby je wyjąć przed ułożeniem owoców na kanapce.
- Wykorzystaj kilka rodzynek lub wiórki kokosowe do dekoracji.
- Możesz użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów, jeżeli chcesz uzyskać bardziej chrupiącą kanapkę.
- W przepisie wykorzystaj swoją ulubioną odmianę masła orzechowego.
- Jeżeli korzystasz z masła niesolonego, możesz dodać na jego wierzch szczyptę soli – uzyskasz dodatkową, ciekawą warstwę smakową.
Jak i dlaczego to działa?
Tost z masłem orzechowym i winogronami to bardzo proste śniadanie, które przygotujesz nawet wtedy, gdy masz niewiele czasu. Świetnie sprawdzi się on także jako brunch. Masło orzechowe to prosty sposób na włączenie większej ilości orzechów do swojej diety, podczas gdy winogrona dostarczą Ci witamin z grupy B, witaminy C oraz E, a także beta-karotenu, fosforu, magnezu czy wapnia.