Wyjątkowy tost z awokado, jajkiem i bekonem z pieczywem na zakwasie

Tost z awokado jest bardzo powszechną śniadaniową propozycją, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Wersja z bekonem i jajkiem zaspokoi Twój głód na długo, a dodatkowo będzie również świetnie smakować. Jest to bardzo dobry wybór na pierwszy posiłek dnia, szczególnie dla osób aktywnych już od wczesnych godzin porannych. 

Składniki (2 porcje):

  • 2 kromki chleba na zakwasie lub pełnoziarnistego 
  • 2 plasterki boczku o obniżonej zawartości tłuszczu 
  • 1 średnia biała cebula, pokrojona w plastry 
  • 2 duże jajka 

Pasta z awokado: 

  • 1 duże awokado (lub 2 małe) 
  • sok z połowy limonki 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) kuminu 
  • sól i pieprz do smaku 

Dekoracja: 

  • zmielony pieprz 
  • płatki czerwonej papryki 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    420

Węglowodany   32g

Białko   16g

Tłuszcz    27g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Lekko spryskaj kromki chleba oliwą, a następnie umieść w piekarniku lub tosterze, aby upiec do pożądanego stopnia. Odstaw na bok.
  2. W misce rozgnieć awokado, a następnie przypraw sokiem z połowy limonki, kminem i solą morską oraz pieprzem.
  3. Rozgrzej patelnię na średnio-wysokim ogniu, a gdy będzie już gorąca, dodaj plasterki bekonu. Kiedy bekon odrywa się od patelni, jest gotowy do przewrócenia na drugą stronę. Usmaż oba plastry aż do pożądanej chrupkości, a następnie połóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyły się z tłuszczu.  
  4. Dodaj pokrojoną cebulę do patelni z tłuszczem z bekonu i gotuj przez co najmniej 10 minut, aż cebula się zrumieni. Dodaj szczyptę soli morskiej podczas gotowania. Gdy cebula będzie gotowa, usuń ją z patelni i odstaw na bok.  
  5. Dodaj do patelni całe jajka i usmaż na jednej stronie (sunny side up).
  6. Na jednym kawałku chleba dodaj połowę wszystkich składników – pasty z awokado, karmelizowanej cebuli, 1 plasterek bekonu i 1 jajko. Powtórz dla drugiej kromki.
     

Patenty kucharza:

  • Możesz użyć klasycznego bekonu lub dowolnego innego mięsa, np. bekonu z indyka. 
  • Zjedz od razu po przygotowaniu dla najlepszego smaku. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników odżywczych oraz witamin. Jeżeli nie przepadasz za jego smakiem solo, połączenie owocu z innymi produktami pozwoli na uzyskanie lepszego efektu. Wybierając pieczywo na zakwasie lub pełnoziarniste dostarczasz sobie węglowodanów złożonych, które wolniej ulegają strawieniu i pozwalają zachować sytość na dłuższy czas. Jajko i bekon stanowią dodatkowe źródło białka i ciekawy akcent smakowy. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN