Tost z awokado jest bardzo powszechną śniadaniową propozycją, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Wersja z bekonem i jajkiem zaspokoi Twój głód na długo, a dodatkowo będzie również świetnie smakować. Jest to bardzo dobry wybór na pierwszy posiłek dnia, szczególnie dla osób aktywnych już od wczesnych godzin porannych.
Składniki (2 porcje):
- 2 kromki chleba na zakwasie lub pełnoziarnistego
- 2 plasterki boczku o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 średnia biała cebula, pokrojona w plastry
- 2 duże jajka
Pasta z awokado:
- 1 duże awokado (lub 2 małe)
- sok z połowy limonki
- 2 łyżeczki (ok. 10 g) kuminu
- sól i pieprz do smaku
Dekoracja:
- zmielony pieprz
- płatki czerwonej papryki
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 420
Węglowodany 32g
Białko 16g
Tłuszcz 27g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Lekko spryskaj kromki chleba oliwą, a następnie umieść w piekarniku lub tosterze, aby upiec do pożądanego stopnia. Odstaw na bok.
- W misce rozgnieć awokado, a następnie przypraw sokiem z połowy limonki, kminem i solą morską oraz pieprzem.
- Rozgrzej patelnię na średnio-wysokim ogniu, a gdy będzie już gorąca, dodaj plasterki bekonu. Kiedy bekon odrywa się od patelni, jest gotowy do przewrócenia na drugą stronę. Usmaż oba plastry aż do pożądanej chrupkości, a następnie połóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyły się z tłuszczu.
- Dodaj pokrojoną cebulę do patelni z tłuszczem z bekonu i gotuj przez co najmniej 10 minut, aż cebula się zrumieni. Dodaj szczyptę soli morskiej podczas gotowania. Gdy cebula będzie gotowa, usuń ją z patelni i odstaw na bok.
- Dodaj do patelni całe jajka i usmaż na jednej stronie (sunny side up).
- Na jednym kawałku chleba dodaj połowę wszystkich składników – pasty z awokado, karmelizowanej cebuli, 1 plasterek bekonu i 1 jajko. Powtórz dla drugiej kromki.
Patenty kucharza:
- Możesz użyć klasycznego bekonu lub dowolnego innego mięsa, np. bekonu z indyka.
- Zjedz od razu po przygotowaniu dla najlepszego smaku.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników odżywczych oraz witamin. Jeżeli nie przepadasz za jego smakiem solo, połączenie owocu z innymi produktami pozwoli na uzyskanie lepszego efektu. Wybierając pieczywo na zakwasie lub pełnoziarniste dostarczasz sobie węglowodanów złożonych, które wolniej ulegają strawieniu i pozwalają zachować sytość na dłuższy czas. Jajko i bekon stanowią dodatkowe źródło białka i ciekawy akcent smakowy.