Kuchnia tajska jest pełna niecodziennych połączeń smaków, które z jednej strony potrafią być prawdziwie orzeźwiające, a z drugiej pomogą Ci przełamać typową rutynę diety. Sałatka z kurczakiem, kokosem i orzechami to dobry pomysł na obiad, kolację, a także śniadanie, jeżeli preferujesz opcje wytrawne. Dużo białka, bogactwo warzyw i ciekawy smak to rzeczy, których możesz spodziewać się po poniższym przepisie.
Składniki (6 porcji):
- 450 g pokrojonego mięsa z kurczaka z rożna, bez skóry
Sos:
- 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego (lub proszku z masłem orzechowym, aby dalej zmniejszyć kalorie)
- 1 szklanka mleka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu z puszki
- 3 łyżki (ok. 45 g) sosu Sriracha
- 1 łyżka (ok. 15 g) świeżego imbiru
- 2 łyżeczki (ok. 10 g) cukru kokosowego
- 1 łyżka (ok. 15 g) posiekanego czosnku
- sok z 1 limonki
- woda w razie potrzeby, aby uzyskać rzadszy sos
Sałatka:
- 4 dużych liści sałaty rzymskiej
- 1/2 średniej czerwonej/kapusty fioletowej, pokrojonej
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plastry
- 1/2 średniej czerwonej cebuli (lub zielonej cebuli)
- 1 średnia marchewka, starta na tarce
- 3 gałązki kolendry
Dekoracja:
- posiekane orzeszki ziemne
- świeża kolendra
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 455
Węglowodany 26g
Białko 28g
Tłuszcz 22g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki sosu w misce. Dopraw do smaku sokiem z limonki i imbirem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę wody. Umieść sos w szczelnym pojemniku.
- Umieść mięso kurczaka na desce do krojenia. Pokrój mięso na małe kawałki.
- Na osobnej desce posiekaj warzywa na sałatkę.
- Do dużej miski dodaj składniki sałatki, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przed jedzeniem dodaj kilka łyżek sosu i wymieszaj.
- Udekoruj dodatkami kładąc je na wierzchu potrawy.
Patenty kucharza:
- Zamiast kurczaka możesz użyć mięsa z indyka.
- Sos przechowuj w szczelnym pojemniku i dodaj do sałatki na chwilę przed jedzeniem.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Mięso z kurczaka dostarczy Ci odpowiedniej ilości białka, a także mikroelementów takich, jak cynk, selen, fosfor czy magnez. Dodatkowa porcja warzyw w ciągu dnia zapewni odpowiednią podaż błonnika i mikroelementów oraz zwiększy Twój posiłek pod względem objętości. Masło orzechowe jest nie tylko źródłem zdrowych tłuszczy, ale również przyczynia się do wyjątkowego smaku powyższego dania.