Tajska sałatka z kurczakiem, kokosem i orzechami

Kuchnia tajska jest pełna niecodziennych połączeń smaków, które z jednej strony potrafią być prawdziwie orzeźwiające, a z drugiej pomogą Ci przełamać typową rutynę diety. Sałatka z kurczakiem, kokosem i orzechami to dobry pomysł na obiad, kolację, a także śniadanie, jeżeli preferujesz opcje wytrawne. Dużo białka, bogactwo warzyw i ciekawy smak to rzeczy, których możesz spodziewać się po poniższym przepisie. 

Składniki (6 porcji):

  • 450 g pokrojonego mięsa z kurczaka z rożna, bez skóry 

Sos: 

  • 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego (lub proszku z masłem orzechowym, aby dalej zmniejszyć kalorie) 
  • 1 szklanka mleka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu z puszki 
  • 3 łyżki (ok. 45 g) sosu Sriracha 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) świeżego imbiru 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) cukru kokosowego 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) posiekanego czosnku 
  • sok z 1 limonki 
  • woda w razie potrzeby, aby uzyskać rzadszy sos 

Sałatka: 

  • 4 dużych liści sałaty rzymskiej 
  • 1/2 średniej czerwonej/kapusty fioletowej, pokrojonej 
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plastry 
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli (lub zielonej cebuli) 
  • 1 średnia marchewka, starta na tarce 
  • 3 gałązki kolendry 

Dekoracja: 

  • posiekane orzeszki ziemne 
  • świeża kolendra 
     
    Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    455

Węglowodany   26g

Białko   28g

Tłuszcz    22g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszaj składniki sosu w misce. Dopraw do smaku sokiem z limonki i imbirem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę wody. Umieść sos w szczelnym pojemniku.
  2. Umieść mięso kurczaka na desce do krojenia. Pokrój mięso na małe kawałki.
  3. Na osobnej desce posiekaj warzywa na sałatkę.
  4. Do dużej miski dodaj składniki sałatki, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Przed jedzeniem dodaj kilka łyżek sosu i wymieszaj.
  6. Udekoruj dodatkami kładąc je na wierzchu potrawy. 

 
Patenty kucharza: 

  • Zamiast kurczaka możesz użyć mięsa z indyka. 
  • Sos przechowuj w szczelnym pojemniku i dodaj do sałatki na chwilę przed jedzeniem. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Mięso z kurczaka dostarczy Ci odpowiedniej ilości białka, a także mikroelementów takich, jak cynk, selen, fosfor czy magnez. Dodatkowa porcja warzyw w ciągu dnia zapewni odpowiednią podaż błonnika i mikroelementów oraz zwiększy Twój posiłek pod względem objętości. Masło orzechowe jest nie tylko źródłem zdrowych tłuszczy, ale również przyczynia się do wyjątkowego smaku powyższego dania. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN