Zapewniamy, że przygotowując domowe tahini pobijesz na głowę wszystkie opcje dostępne w sklepach. Wykorzystaj świeże nasiona sezamu i wysokiej jakości oliwę, aby uzyskać idealny dodatek do wszelkich słodkich śniadań czy przekąsek. Nie tylko będzie to zdrowsza opcja, ale także dostarczy Ci mnóstwa cennych składników odżywczych.
Składniki (20 porcji):
- 2 szklanki surowych, łuskanych nasion sezamu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado
- szczypta soli do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 145
Węglowodany 7g
Białko 5g
Tłuszcz 15g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Jedna porcja odpowiada dwóm łyżkom stołowym (ok. 30 g).
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni lub rondlu na średnim ogniu praż nasiona sezamu przez 4-5 minut, ciągle mieszając, aż zaczną się lekko złocić i wydzielać zapach. Zachowaj ostrożność i uważnie obserwuj nasiona, ponieważ mogą szybko się spalić! Zdejmij z kuchenki i poczekaj, aż całkowicie ostygnąć.
- Gdy nasiona ostygną, przenieś je do robota kuchennego i miksuj na wysokich obrotach przez około 1 minutę, aż powstanie krucha pasta.
- Dodawaj olej, zaczynając od 1 łyżki stołowej na raz i ponownie miksuj na wysokich obrotach, aż tahini uzyska kremową, gładką konsystencję, około 3-4 minuty. W razie potrzeby zeskrob masę z brzegów pojemnika blendera.
- Dopraw solą do smaku i ponownie zblenduj.
Patenty kucharza:
- Nasiona sezamu zawierają w sobie naturalne tłuszcze – nie musisz dodawać oleju na patelnię, aby je uprażyć.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Tahini jest prawdziwą kopalnią związków mineralnych. Zawiera w sobie duże ilości miedzi, fosforu, selenu, żelaza oraz wapnia. Ze względu na obecność nasion sezamu znajdziesz w nim również nienasycone kwasy tłuszczowe – te same, które pozwolą Ci zachować układ krążenia w dobrej kondycji. Domowe tahini będzie świetnym dodatkiem do deserów oraz dań z nutą słodyczy. Możesz z niego korzystać zamiast gotowych słodkich artykułów spożywczych.