Tahini domowej roboty

Zapewniamy, że przygotowując domowe tahini pobijesz na głowę wszystkie opcje dostępne w sklepach. Wykorzystaj świeże nasiona sezamu i wysokiej jakości oliwę, aby uzyskać idealny dodatek do wszelkich słodkich śniadań czy przekąsek. Nie tylko będzie to zdrowsza opcja, ale także dostarczy Ci mnóstwa cennych składników odżywczych.

Składniki (20 porcji):

  • 2 szklanki surowych, łuskanych nasion sezamu 
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado 
  • szczypta soli do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    145

Węglowodany   7g

Białko   5g

Tłuszcz    15g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Jedna porcja odpowiada dwóm łyżkom stołowym (ok. 30 g).

Sposób przygotowania: 

  1. Na dużej patelni lub rondlu na średnim ogniu praż nasiona sezamu przez 4-5 minut, ciągle mieszając, aż zaczną się lekko złocić i wydzielać zapach. Zachowaj ostrożność i uważnie obserwuj nasiona, ponieważ mogą szybko się spalić! Zdejmij z kuchenki i poczekaj, aż całkowicie ostygnąć.  
  2. Gdy nasiona ostygną, przenieś je do robota kuchennego i miksuj na wysokich obrotach przez około 1 minutę, aż powstanie krucha pasta.  
  3. Dodawaj olej, zaczynając od 1 łyżki stołowej na raz i ponownie miksuj na wysokich obrotach, aż tahini uzyska kremową, gładką konsystencję, około 3-4 minuty. W razie potrzeby zeskrob masę z brzegów pojemnika blendera. 
  4. Dopraw solą do smaku i ponownie zblenduj.

 

Patenty kucharza:

  • Nasiona sezamu zawierają w sobie naturalne tłuszcze – nie musisz dodawać oleju na patelnię, aby je uprażyć. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Tahini jest prawdziwą kopalnią związków mineralnych. Zawiera w sobie duże ilości miedzi, fosforu, selenu, żelaza oraz wapnia. Ze względu na obecność nasion sezamu znajdziesz w nim również nienasycone kwasy tłuszczowe – te same, które pozwolą Ci zachować układ krążenia w dobrej kondycji. Domowe tahini będzie świetnym dodatkiem do deserów oraz dań z nutą słodyczy. Możesz z niego korzystać zamiast gotowych słodkich artykułów spożywczych.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN