Szybki domowy sos orzechowy

Sos orzechowy to idealny dodatek do dań kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej. Jeżeli przygotujesz go samodzielnie, będziesz mieć dużo większy wpływ na jakość składników oraz finalnego produktu. Jak i – prawdopodobnie – nie będziesz mógł mu się oprzeć. Ostrzegaliśmy. 

Składniki (10 porcji):

  • 4 łyżki surowego masła orzechowego 
  • 2/3 szklanki lekkiego mleka kokosowego 
  • 3 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu 
  • 1 łyżka świeżego czosnku, posiekanego 
  • sok z 1 limonki 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    54

Węglowodany   2g

Białko   2g

Tłuszcz    4g

Błonnik    1g

*Wykorzystaj ten przepis jako sos, dressing lub dodatek to innych, większych dań. Może to być dla Ciebie dodatkowe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych w tygodniowym jadłospisie.

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i ubij na gładką masę.
  2. Jeśli chcesz otrzymać rzadszy sos, po prostu dodaj łyżkę wody (i/lub świeżej limonki), aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast ubijania ręcznego możesz również wykorzystać blender.
  • Jeżeli nie możesz kupić lekkiego mleka kokosowego, wybierz klasyczne i wymieszaj je z wodą – uzyskasz podobny efekt.
  • Sos orzechowy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeżeli chcesz, możesz wcześniej rozdzielić go na porcje – to dobry pomysł szczególnie, gdy chcesz zabrać sos z lunchem lub drugim śniadaniem do pracy.
  • Wykorzystaj masło orzechowe z dowolnej ulubionej odmiany orzechów. Możesz użyć również masła crunchy, dla uzyskania dodatkowej tekstury.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Orzechy są bardzo wartościowym, choć wysokokalorycznym dodatkiem do diety. Zawierają wiele cennych mikroskładników, w tym najważniejsze – zdrowe kwasy tłuszczowe. Poza tym to także dobre źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz wielu pierwiastków, jak potas, żelazo, magnez, wapń, cynk oraz sód. Możesz łatwo manipulować zarówno smakiem, jak i rozkładem składników odżywczych, wykorzystując masło przygotowane z różnych odmian orzechów. Jeżeli lubisz połączenie mięsa i orzechów, zachęcamy do wypróbowania przepisu jako dodatku lub dressingu do większego posiłku. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 5 / 5. 1

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN