Sos orzechowy to idealny dodatek do dań kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej. Jeżeli przygotujesz go samodzielnie, będziesz mieć dużo większy wpływ na jakość składników oraz finalnego produktu. Jak i – prawdopodobnie – nie będziesz mógł mu się oprzeć. Ostrzegaliśmy.
Składniki (10 porcji):
- 4 łyżki surowego masła orzechowego
- 2/3 szklanki lekkiego mleka kokosowego
- 3 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
- 1 łyżka świeżego czosnku, posiekanego
- sok z 1 limonki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 54
Węglowodany 2g
Białko 2g
Tłuszcz 4g
Błonnik 1g
*Wykorzystaj ten przepis jako sos, dressing lub dodatek to innych, większych dań. Może to być dla Ciebie dodatkowe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych w tygodniowym jadłospisie.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w misce i ubij na gładką masę.
- Jeśli chcesz otrzymać rzadszy sos, po prostu dodaj łyżkę wody (i/lub świeżej limonki), aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Patenty kucharza:
- Zamiast ubijania ręcznego możesz również wykorzystać blender.
- Jeżeli nie możesz kupić lekkiego mleka kokosowego, wybierz klasyczne i wymieszaj je z wodą – uzyskasz podobny efekt.
- Sos orzechowy przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeżeli chcesz, możesz wcześniej rozdzielić go na porcje – to dobry pomysł szczególnie, gdy chcesz zabrać sos z lunchem lub drugim śniadaniem do pracy.
- Wykorzystaj masło orzechowe z dowolnej ulubionej odmiany orzechów. Możesz użyć również masła crunchy, dla uzyskania dodatkowej tekstury.
Jak i dlaczego to działa?
Orzechy są bardzo wartościowym, choć wysokokalorycznym dodatkiem do diety. Zawierają wiele cennych mikroskładników, w tym najważniejsze – zdrowe kwasy tłuszczowe. Poza tym to także dobre źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz wielu pierwiastków, jak potas, żelazo, magnez, wapń, cynk oraz sód. Możesz łatwo manipulować zarówno smakiem, jak i rozkładem składników odżywczych, wykorzystując masło przygotowane z różnych odmian orzechów. Jeżeli lubisz połączenie mięsa i orzechów, zachęcamy do wypróbowania przepisu jako dodatku lub dressingu do większego posiłku.