Sos jabłkowy to dodatek do wielu dań, który możesz również potraktować jako samodzielny deser. Jeżeli przygotujesz go w domu, nie będzie zawierać nadmiernej ilości cukru, a dodatkowo również uzyskasz dużo lepszy smak. Jego zrobienie zajmie Ci zaledwie kilka chwil – spróbuj!
Składniki (4 porcje):
- 4 jabłka McIntosh, obrane i posiekane
- 1 łyżka brązowego cukru
Opcjonalnie:
- szczypta cynamonu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 78
Węglowodany 21g
Białko 0g
Tłuszcz 0g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść kawałki jabłek w średniej misce nadającej się do mikrofalówki. Przykryj i podgrzewaj, aż zmiękną – około 4 minut. Ten krok możesz wykonać również na kuchence, w garnku na średnim ogniu.
- Przenieś jabłka do blendera, dodaj brązowy cukier i cynamon, a następnie blenduj do uzyskania pożądanej konsystencji puree.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 5 dni.
- Wykorzystaj sos do naleśników, na kanapki, jako dodatek do deseru czy też jogurtu naturalnego. Możesz z powodzeniem użyć go w niemal każdym daniu serwowanym na słodko, gdzie smak jabłek będzie się dobrze komponować.
- Zamiast jabłek McIntosh możesz wykorzystać też odmiany Granny Smith lub Cortland.
- Brązowy cukier możesz zastąpić stewią, jeżeli chcesz zmniejszyć ilość cukrów prostych w porcji. Odpowiedni będzie również dowolny inny bezcukrowy słodzik w sypkiej formie.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Sos jabłkowy z powodzeniem wykorzystasz do naleśników i deserów, a także jako dodatek do jogurtu naturalnego, aby dodać mu nieco słodyczy. Sprawdzi się świetnie jako część śniadania, deseru czy owocowej kolacji. Jeżeli wykorzystasz dobrej jakości jabłka, uzyskasz wyjątkowy smak i dostarczysz sobie wielu cennych składników odżywczych.