Szybki domowy sos jabłkowy

Sos jabłkowy to dodatek do wielu dań, który możesz również potraktować jako samodzielny deser. Jeżeli przygotujesz go w domu, nie będzie zawierać nadmiernej ilości cukru, a dodatkowo również uzyskasz dużo lepszy smak. Jego zrobienie zajmie Ci zaledwie kilka chwil – spróbuj!

Składniki (4 porcje):

  • 4 jabłka McIntosh, obrane i posiekane 
  • 1 łyżka brązowego cukru 

 

Opcjonalnie: 

  • szczypta cynamonu 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    78

Węglowodany   21g

Białko   0g

Tłuszcz    0g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść kawałki jabłek w średniej misce nadającej się do mikrofalówki. Przykryj i podgrzewaj, aż zmiękną – około 4 minut. Ten krok możesz wykonać również na kuchence, w garnku na średnim ogniu.
  2. Przenieś jabłka do blendera, dodaj brązowy cukier i cynamon, a następnie blenduj do uzyskania pożądanej konsystencji puree.

 

Patenty kucharza:

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 5 dni.
  • Wykorzystaj sos do naleśników, na kanapki, jako dodatek do deseru czy też jogurtu naturalnego. Możesz z powodzeniem użyć go w niemal każdym daniu serwowanym na słodko, gdzie smak jabłek będzie się dobrze komponować.
  • Zamiast jabłek McIntosh możesz wykorzystać też odmiany Granny Smith lub Cortland. 
  • Brązowy cukier możesz zastąpić stewią, jeżeli chcesz zmniejszyć ilość cukrów prostych w porcji. Odpowiedni będzie również dowolny inny bezcukrowy słodzik w sypkiej formie.
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Sos jabłkowy z powodzeniem wykorzystasz do naleśników i deserów, a także jako dodatek do jogurtu naturalnego, aby dodać mu nieco słodyczy. Sprawdzi się świetnie jako część śniadania, deseru czy owocowej kolacji. Jeżeli wykorzystasz dobrej jakości jabłka, uzyskasz wyjątkowy smak i dostarczysz sobie wielu cennych składników odżywczych. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN