Szarpany kurczak z wolnowaru i szybkowaru ciśnieniowego

Prosty i szybki patent, dzięki któremu przygotujesz idealnego szarpanego kurczaka do obiadów, kolacji i sałatek. Możesz wykorzystać jedną z dwóch prostych metod, które jednak będą różnić się czasem niezbędnym do przygotowania mięsa. Szarpany kurczak będzie dobrym, niskokalorycznym źródłem białka, który z powodzeniem wykorzystasz w wielu przepisach. 

Składniki (5 porcji):

  • 950 g piersi z kurczaka (bez kości i skóry) 
  • 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu z kurczaka 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    196

Węglowodany   0g

Białko   35g

Tłuszcz    5g

Błonnik    0g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania -szybkowar: 

  1. Do szybkowaru wlej wodę lub bulion, tak aby przykrył dno.  
  2. Dodaj piersi z kurczaka i doprawi solą oraz pieprzem. Zamknij pokrywę i upewnij się, że jest zamknięta, a zawór jest ustawiony na szczelność.  
  3. Ustaw tryb ręczny na wysokie ciśnienie na 13 minut. Ilość czasu będzie zależeć od grubości płatów mięsa. Pozwól, aby ciśnienie opadło w sposób naturalny lub ustaw zawór w pozycji odpowietrzania, aby szybko uwolnić ciśnienie.  
  4. Po ugotowaniu pozostaw do przestygnięcia na około 10 minut, a następnie postrzęp mięso dwoma widelcami.

 

Sposób przygotowania – wolnowar: 

  1. Do wolnowaru wlej wodę lub bulion, tak aby zakrył dno.  
  2. Dodaj piersi z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Gotuj na niskim poziomie przez 6-8 godzin lub na wysokim poziomie przez 3-4 godziny.  
  3. Po ugotowaniu pozostaw do przestygnięcia na około 10 minut, a następnie postrzęp mięso dwoma widelcami.

 

Patenty kucharza: 

  • Oprócz soli i pieprzu możesz dodać również inne ulubione przyprawy. 
  • Po rozdrobnieniu podziel mięso na porcje, przełóż do szczelnych pojemników i przechowuj w lodówce. 
  • Szarpanego kurczaka przygotujesz również z mięsa pieczonego na grillu. 
  • Zamiast kurczaka możesz użyć także innego drobiu, jak indyk czy kaczka. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Szarpany kurczak to jedno z najlepiej dostępnych i najpowszechniej wykorzystywanych źródeł białka. Jeżeli przygotujesz go zawczasu, przygotowanie posiłków w tygodniu zajmie Ci dużo mniej czasu. Co ważne, mięso kurczaka zawiera nie tylko dużo białka, ale również witaminy A, B, D oraz E. Jest to między innymi bardzo dobre źródło witaminy B12. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN