Prosty i szybki patent, dzięki któremu przygotujesz idealnego szarpanego kurczaka do obiadów, kolacji i sałatek. Możesz wykorzystać jedną z dwóch prostych metod, które jednak będą różnić się czasem niezbędnym do przygotowania mięsa. Szarpany kurczak będzie dobrym, niskokalorycznym źródłem białka, który z powodzeniem wykorzystasz w wielu przepisach.
Składniki (5 porcji):
- 950 g piersi z kurczaka (bez kości i skóry)
- 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 196
Węglowodany 0g
Białko 35g
Tłuszcz 5g
Błonnik 0g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania -szybkowar:
- Do szybkowaru wlej wodę lub bulion, tak aby przykrył dno.
- Dodaj piersi z kurczaka i doprawi solą oraz pieprzem. Zamknij pokrywę i upewnij się, że jest zamknięta, a zawór jest ustawiony na szczelność.
- Ustaw tryb ręczny na wysokie ciśnienie na 13 minut. Ilość czasu będzie zależeć od grubości płatów mięsa. Pozwól, aby ciśnienie opadło w sposób naturalny lub ustaw zawór w pozycji odpowietrzania, aby szybko uwolnić ciśnienie.
- Po ugotowaniu pozostaw do przestygnięcia na około 10 minut, a następnie postrzęp mięso dwoma widelcami.
Sposób przygotowania – wolnowar:
- Do wolnowaru wlej wodę lub bulion, tak aby zakrył dno.
- Dodaj piersi z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Gotuj na niskim poziomie przez 6-8 godzin lub na wysokim poziomie przez 3-4 godziny.
- Po ugotowaniu pozostaw do przestygnięcia na około 10 minut, a następnie postrzęp mięso dwoma widelcami.
Patenty kucharza:
- Oprócz soli i pieprzu możesz dodać również inne ulubione przyprawy.
- Po rozdrobnieniu podziel mięso na porcje, przełóż do szczelnych pojemników i przechowuj w lodówce.
- Szarpanego kurczaka przygotujesz również z mięsa pieczonego na grillu.
- Zamiast kurczaka możesz użyć także innego drobiu, jak indyk czy kaczka.
Jak i dlaczego to działa?
Szarpany kurczak to jedno z najlepiej dostępnych i najpowszechniej wykorzystywanych źródeł białka. Jeżeli przygotujesz go zawczasu, przygotowanie posiłków w tygodniu zajmie Ci dużo mniej czasu. Co ważne, mięso kurczaka zawiera nie tylko dużo białka, ale również witaminy A, B, D oraz E. Jest to między innymi bardzo dobre źródło witaminy B12.