Sos tzatziki w alternatywnej wersji, którą możesz wykorzystać do dań kuchni greckiej: sałatek, mięs oraz jako dip. Będzie także zdrowszym zamiennikiem dla popularnego majonezu. Przygotujesz go szybko i ze składników, które zapewne masz już pod ręką.
Składniki (8 porcji):
- 130 g ogórka, pokrojonego w kostkę
- 2 duże awokado
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- 1/4 szklanki świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 63
Węglowodany 4g
Białko 1g
Tłuszcz 5g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ogórki przekrój na pół i łyżką usuń nasiona. Pokrój w małą kostkę.
- Dodaj awokado, sok z cytryny, posiekane ząbki czosnku, ocet winny i 2 łyżki koperku do blendera lub robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę.
- Wymieszaj pozostałe składniki. Dodaj pastę z awokado do średniej miski. Z grubsza posiekaj pozostały koperek i dołóż go do miski. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: trzymaj w szczelnym pojemniku, maksymalnie przez 4 dni. Nie zamrażaj.
- Wykorzystaj jako dip do warzyw, pity i tortilli.
- Świetnie sprawdzi się także do falafela, dań greckich oraz na kanapce.
- Sos tzatziki z awokado będzie dobrym zamiennikiem dla klasycznego wariantu tego dressingu – szczególnie, jeżeli chcesz zwiększyć udział zdrowych kwasów tłuszczowych w diecie.
Jak i dlaczego to działa?
Sos tzatziki jest dobrym źródłem witaminy C, potasu i magnezu – głównie ze względu na zawartość ogórków. Ze względu na to, że składają się one głównie z wody, sam dressing nie posiada też wielu kalorii w porcji. W połączeniu z awokado dostarczy Ci również zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na uniwersalne wykorzystanie, możesz kreatywnie wkomponować go w wiele różnych dań.