Babeczki i muffinki zapewne kojarzą Ci się bardziej z deserem, jednak ten konkretny przepis może to zmienić. Wystarczy, że dodasz do listy składników kilka różyczek kalafiora, a domowe słodycze mogą zamienić się w pełnowartościowy posiłek na dobry początek dnia. Wypróbuj te śniadaniowe babeczki i przekonaj się sam.
Składniki (10 porcji):
- 3 banany
- 100 g surowych różyczek kalafiora
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki bardzo drobnej mąki migdałowej
- 10 łyżek masła migdałowego
- 1/3 szklanki cukru kokosowego
- 1 szklanka mrożonych borówek
Dekoracja:
- mrożone borówki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 293
Węglowodany 25g
Białko 9g
Tłuszcz 19g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Lekko spryskaj formę na muffiny oliwą z oliwek lub sprayem do gotowania, a następnie równomiernie rozłóż ciasto w otworach na muffiny. Każdą foremkę wypełnij do 3/4 wysokości.
- Udekoruj według uznania, a następnie piecz w piekarniku przez 20 – 22 minuty lub do momentu, aż środek będzie upieczony, a wykałaczka wsunięta w ciasto wyjdzie czysta.
Patenty kucharza:
- Zamiast borówek możesz użyć również innych jagód.
- Jako dekoracja sprawdzą się również wiórki czekoladowe, kakao, posiekane orzechy, inne świeże owoce czy wiórki kokosowe.
- Przechowuj babeczki w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Jak i dlaczego to działa?
Kalafior jest bardzo dobrą, niskokaloryczną alternatywą dla wielu różnych produktów. Dodając kilka różyczek do muffinek nie tylko sprawiasz, że są bardziej lekkostrawne, ale również wzbogacasz posiłek o dodatkowe mikroelementy i substancje odżywcze. Śniadaniowe babeczki z tego przepisu możesz wykorzystać jako pełnoprawny posiłek, na przykład śniadanie, jak i jako przekąskę lub dodatek do innego dania.