Śniadaniowa kruszonka z jabłkami

To nie jest śniadanie, które mógłbyś jeść codziennie, jednak raz na jakiś czas może stanowić miłą odmianę okraszoną odrobiną słodyczy. Kruszonka z jabłkami to bardzo sycący, chrupiący posiłek, który zapewni Ci poczucie sytości na wiele godzin. Co więcej, jeżeli zmniejszysz porcję, możesz również wykorzystać go jako deser po obiedzie lub lunchową przekąskę. 

Składniki (4 porcje):

Nadzienie: 

  • 4 średnie cierpkie jabłka (np. Granny Smith), obrane i pokrojone w kostkę 
  • 2 daktyle medjool, drobno posiekane 
  • 1 łyżka cukru kokosowego 
  • sok z 1 cytryny 
  • 1 łyżka maranty 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli 
  • Kruszonka: 
  • 1 szklanka całych płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych 
  • 2 łyżki cukru kokosowego 
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli 
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (stałego) 

 

Dekoracja: 

  • 1 szklanka beztłuszczowego naturalnego jogurtu greckiego 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    570

Węglowodany   71g

Białko   16g

Tłuszcz    27g

Błonnik    11g

*Ten posiłek to propozycja śniadaniowa na specjalne okazje. Szczególnie warta uwagi w sezonie na owoce, które planujesz wykorzystać (mogą to być nie tylko jabłka).

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i ułóż w nim cztery żaroodporne słoiki. Możesz wykorzystać również jedno większe żaroodporne naczynie.
  2. Dodaj wszystkie składniki nadzienia do średniej miski i wymieszaj, aby połączyć. Przełóż nadzienie do słoików. 
  3. W tej samej misce dodaj płatki owsiane, orzechy włoskie, cukier kokosowy, cynamon i sól i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj olej kokosowy i mieszaj aż do równomiernego rozprowadzenia. Ułóż na wierzchu nadzienia.
  4. Umieść naczynia w piekarniku na 25-30 minut lub do momentu, aż jabłka będą miękkie, a wierzchy nabiorą złotego koloru. 
  5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 30 minut do ostudzenia.
  6. Przed podaniem na wierzch kruszonki dodaj jogurt grecki.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast jabłek możesz użyć innych sezonowych owoców, które można upiec, jak na przykład gruszki, borówki, agrest, porzeczki, morele czy brzoskwinie. 
  • Zamiast daktyli możesz wykorzystać również suszone mango lub żurawinę. 
  • Aby zwiększyć podaż białka, możesz dodać do nadzienia porcję neutralnej w smaku odżywki białkowej. 
  • Jeżeli porcja jest dla Ciebie zbyt duża, podziel ją na dwie mniejsze.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kruszonka z jabłkami zwykle kojarzy nam się raczej z deserem, jednak odpowiednio przygotowana może być również opcją śniadaniową. Owoce będą dobrym źródłem witamin i innych niezbędnych mikroelementów, a płatki owsiane dostarczą złożonych węglowodanów. W mniejszym wydaniu możesz również wykorzystać ten przepis jako deser. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN