Kokos i orzechy to nietypowe, jednak bardzo zdrowe połączenie, dostarczające organizmowi człowieka wielu cennych mikroelementów. Masz ochotę na coś orzeźwiającego, smakowitego i jednocześnie lekkiego? Wypróbuj ten przepis na smoothie z kokosem i przygotuj przekąskę idealną w mniej, niż 5 minut.
Składniki (2 porcje):
- 1 mrożony banan
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki masła migdałowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżka kakao
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 505
Węglowodany 28g
Białko 9g
Tłuszcz 38g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Wysoka zawartość tłuszczy wynika z wykorzystania kokosa, który naturalnie jest bogaty w łatwe do strawienia kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe.
Sposób przygotowania:
- Obierz owoce ze skórki i pokrój w średniej wielkości cząstki.
- Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym i zblenduj.
Patenty kucharza:
- Jeżeli porcja smoothie z kokosem jest zbyt duża, podziel ją na dwie.
- Zamiast masła migdałowego możesz dodać inne ulubione masło orzechowe.
- Możesz użyć ekstraktu z wanilii lub świeżej laski wanilii – w tym drugim przypadku smak będzie bardziej wyczuwalny.
- Wykorzystaj posiekane orzechy, łyżeczkę masła orzechowego lub plasterek banana jako dekorację.
- Aby uzyskać gęstszą konsystencję, zamroź owoce przed zblendowaniem.
- Potrzebujesz dodatkowego orzeźwienia? Wrzuć do blendera kilka kostek lodu.
Jak i dlaczego to działa?
Mleko kokosowe zawiera wiele cennych substancji odżywczych: witaminy A, B, C oraz E, kwas foliowy i pantotenowy, a także pierwiastki jak wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo i sód. W połączeniu z bananem stworzy również delikatną, kremową bazę, która idealnie nadaje się pod shake’i oraz smoothie.
Ze względu na wyższą zawartość węglowodanów możesz potraktować ten posiłek nie tylko jako przekąskę, ale również w formie posiłku przed treningiem. W połączeniu z lodem świetnie sprawdzi się również w upalne, letnie dni.