Chciałbyś włączyć więcej zieleniny do swojej diety, ale nie przepadasz za jej smakiem? Nic prostszego – dodaj ją do blendera i wymieszaj z innymi składnikami. To smoothie z jarmużem, masłem orzechowym i truskawkami cechuje bogaty smak, zdrowa doza białka i ani trochę nie wyczujesz w nim warzywa.
Składniki (1 porcja):
- 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
- 1 szklanka mrożonych truskawek
- 1 szklanka posiekanego jarmużu
- 1 łyżka naturalnego masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-4 kostki lodu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 321
Węglowodany 40g
Białko 12g
Tłuszcz 12g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Możesz zamrozić truskawki przed użyciem – uzyskasz gęstszą konsystencję napoju.
- Jeżeli potrzebujesz więcej białka w porcji, dodaj miarkę odżywki proteinowej o neutralnym smaku.
- Zamiast mleka sojowego możesz wykorzystać mleko krowie lub dowolne inne roślinne.
- Jeżeli używasz, możesz dodać do smoothie z jarmużem miarkę błonnika w proszku (zamiast białka).
- W przepisie wykorzystaj gładkie masło z dowolnej odmiany orzechów.
Jak i dlaczego to działa?
Jarmuż jest mało popularnym warzywem liściastym, które jednak warto włączyć do swojej diety. Zawiera wiele ważnych dla człowieka witamin z grupy B, przez co działa korzystnie na Twój układ nerwowy. Dodatkowo ma w sobie również witaminę C, a także wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Smoothie z jarmużem nie będzie Ci nim smakować (dzięki dodatkowi owoców i masła orzechowego), dzięki czemu łatwo włączysz to warzywo do diety, nawet jeżeli go nie lubisz.