Prosty 5-składnikowy smażony ryż z kurczakiem z rożna

Kurczak może stanowić obiad sam w sobie lub też być dodatkiem do wielu innych dań. W tym przepisie wystarczy, że połączysz go z ryżem i warzywami, a zyskujesz sycący posiłek na obiad lub kolację. Prosty, wymagający zaledwie 5 produktów skład ułatwia wykonanie przepisu i pozwala uczynić go zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażonego ryżu. 

Składniki (4 porcje):

  • 450 g mięsa z kurczaka bez skóry z rożna, pokrojone lub poszarpane 
  • 3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu Instant 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mrożonych groszków i marchewki 
  • 3 łyżki (ok. 45 g) sosu sojowego litego do smaku 

Dekoracja: 

  • Świeża cebulka zielona 
  • Prażony sezam 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    365

Węglowodany   38g

Białko   37g

Tłuszcz    8g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  2. Zdejmij skórę z kurczaka z rożna, wyjmij mięso z kości i pokrój na małe kawałki.
  3. Ustaw patelnię z powłoką nieprzywierającą (non-stick) na średnim ogniu. Kiedy się rozgrzeje, spryskaj ją oliwą, a następnie dodaj kurczaka i ugotowany ryż. Mieszaj przez około 2 minuty (do uzyskania delikatnego zrumienienia kurczaka), a następnie zrób miejsce na środku patelni.  
  4. Ubij 2 jajka w  misce, a następnie wlej je do środka patelni. Pozwól jajkom delikatnie się ściąć, a następnie natychmiast zacznij je mieszać szpatułki do kurczaka i ryżu. Jajka nie powinny mieć dużych, widocznych kawałków.  
  5. Dodaj na patelnię groszek i marchewkę, a następnie sos sojowy. Kontynuuj mieszanie przez około 1 minutę. Uważaj, aby warzywa się nie rozgotowały.
  6. Zdejmij z ognia i udekoruj świeżo posiekaną zieloną cebulką i prażonymi nasionami sezamu. Podawaj na ciepło. 
     

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz przygotować smażony ryż w tradycyjny sposób, najpierw usmaż sam ryż z żółtkiem jajek, a następnie dodaj kurczaka, warzywa i białka. Dzięki temu uzyskasz charakterystyczny złoty kolor ziaren ryżu. 
  • Możesz użyć także innego pieczonego mięsa, np. indyka. 
  • Dla uzyskania lepszej konsystencji wykorzystaj ryż ugotowany dzień wcześniej. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Smażony ryż to jedno z najpopularniejszych i najprostszych do przygotowania dań kuchni azjatyckiej. Jest przystępne i wykorzystuje proste składniki, które możesz znaleźć w każdym sklepie. Zamieniając tradycyjnie wykorzystywaną kiełbasę na mięso z kurczaka bez skórki obniżasz ilość tłuszczu w daniu, a jednocześnie zwiększasz podaż białka. Dodatkowo posiłek będzie również lżejszy i sprawdzi się także w cieplejsze dni, gdy zwykle nie mamy zbyt dużego apetytu. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN