Shake bez orzechów dla osób, które nie mogą ich spożywać. Zmrożony, odżywczy i przyjemnie słodki napój idealnie sprawdzi się jako przekąska, ale także jako szybkie śniadanie, gdy nie będziesz mieć czasu na zjedzenie pełnoprawnego posiłku.
Składniki (2 porcje):
- 1 szklanka mleka owsianego
- 3/4 szklanki mrożonego „ryżu” kalafiorowego
- 3 łyżki (ok. 45 g) niesłodzonego masła nasion słonecznika (lub niesłodzonego masła dyniowego)
- 2 łyżki (ok. 30 g) nasion konopi
- 1 łyżka (ok. 15 g) nasion chia
- 3 miękkie daktyle Medjool
- 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) cynamonu mielonego (lub więcej do smaku)
- 2 szklanki kostek lodu
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 399
Węglowodany 29g
Białko 11g
Tłuszcz 25g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Włóż wszystkie składniki poza lodem do blendera kielichowego i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj kostki lodu i ponownie zmiksuj, aż uzyskasz gładką i mrożoną konsystencję (około 30 sekund).
Patenty kucharza:
- Dla dodatkowego orzeźwienia dodaj więcej lodu.
- Podawaj z dekoracją w postaci plasterków owoców, sypkiego kakao lub wiórek czekoladowych.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Shake bez orzechów to opcja na przekąskę dla osób cierpiących na alergie pokarmowe związane z tą grupą produktów spożywczych. Nasiona konopne oraz chia dostarczą Ci błonnika i cennych składników odżywczych, kalafior zapewni należytą objętość napoju, a daktyle dodadzą mu naturalnej słodyczy.