Proteinowe shaki na bazie banana to klasyka gatunku. A co, jeżeli powiemy Ci, że w tym przepisie do uzyskania wysokiej zawartości białka wykorzystasz tofu? Jeżeli połączysz je z owocami i kakao, uzyskasz napój o lekko słodkim smaku i bardzo dobrych wartościach odżywczych. Shake proteinowy z bananem i kakao sprawdzi się po treningu, jak i jako przekąska.
Składniki (1 porcja):
- 1 banan
- 1/2 szklanki tofu
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
- 1 łyżka miodu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 342
Węglowodany 62g
Białko 16g
Tłuszcz 8g
Błonnik 10g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozdrobnij tofu widelcem.
- Umieść składniki w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- W przepisie wykorzystaj tofu naturalne, bez żadnych dodatków.
- Jeżeli chcesz zmniejszyć ilość węglowodanów, dodaj do blendera mniejszą porcję owoców.
- Zamiast mleka sojowego możesz wykorzystać mleko migdałowe lub dowolne inne roślinne.
- Do shake’a możesz dodać ekstrakt z wanilii dla dodatkowej nuty smaku.
- Aby uzyskać większą zawartość białka w porcji, dołóż miarkę odżywki proteinowej o smaku waniliowym lub śmietankowym.
- Shake proteinowy z bananem i kakao najlepiej smakuje schłodzony.
Jak i dlaczego to działa?
Tofu to świetne wegetariańskie źródło białka, które posiada jedną cudowną właściwość – przejmuje smak tego, z czym je przygotujesz. Nie musisz więc obawiać się, że nie zadziała zbyt dobrze jako baza do shake’a. Wykorzystany banan, kakao i miód zapewnią smak, a samo tofu sprawi, że napój będzie bardziej treściwy. Dodatkowym plusem tego przepisu jest też to, że wykorzystuje miód w naturalnej, surowej formie. Dzięki temu możesz cieszyć się jego wszystkimi właściwościami odżywczymi.