Sałatka z tuńczykiem, brokułami, jarmużem i makaronem

Tuńczyk to bardzo łatwo dostępna, pełna białka ryba, która w swojej teksturze jest bardzo podobna do mięsa z kurczaka. Jeżeli więc szukasz sposobów na to, aby zwiększyć udział ryb w swojej diecie, warto zastanowić się nad jej wykorzystaniem. Sałatka z tuńczykiem to klasyk w polskiej kuchni, a z tym przepisem stworzysz jego alternatywną wersję.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g makaronu wybranego rodzaju 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 3 szklanki różyczek brokułów 
  • sól i pieprz 
  • 1 pęczek jarmużu, drobno pokrojonego 
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym, odsączonego i rozdrobnionego 
  • 1/4 szklanki sosu Cezar 
  • 1/2 szklanki pokrojonego parmezanu do podania 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    519

Węglowodany   58g

Białko   44g

Tłuszcz    16g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj makaron według instrukcji, al dente lub na miękko. 
  2. Na średniej patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojone różyczki brokuła. Podsmaż przez 2-3 minuty, dodaj 1/4 szklanki wody i przykryj pokrywką. Duś przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem, a następnie pozostaw na patelni do czasu, aż warzywa zmiękną. Uwaga: możesz podsmażyć brokuły ostatnie 2-3 minuty bez pokrywki, aby odparować nadmiar wody. 
  3. W dużej misce wymieszaj jarmuż, tuńczyka, ugotowany makaron i sos Cezar.  
  4. Podziel makaron na porcje, dołóż brokuły do każdej i posyp tartym parmezanem.

 

Patenty kucharza:

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, bez dressingu (ten dodaj bezpośrednio przed jedzeniem). 
  • Jeżeli chcesz zwiększyć podaż białka, możesz dodać do sałatki ugotowane na twardo lub na miękko jajko (pamiętaj o zmianie wartości odżywczych). 
  • Sałatka z tuńczykiem najlepiej wyjdzie w oparciu o krótki makaron, jak penne, farfalle, czy rigatoni. 
  • Liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym? Do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Tuńczyk jest ekstremalnie niskokalorycznym źródłem pełnowartościowego białka. Choć sam w sobie może nie mieć zachwycającego smaku (szczególnie w wersji w sosie własnym, zamiast w oleju), dołączając brokuły, makaron, jarmuż oraz dressing zamienisz go w potrawę prawdziwie smaczną i sycącą. Przepis ten świetnie sprawdzi się zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Możesz wykorzystać go również na inne posiłki w ciągu dnia.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN