Prosta i szybka sałatka śniadaniowa, którą możesz przygotować z wyprzedzeniem i zabrać ze sobą do pracy czy w podróż. Bogata w warzywa i zdrowe tłuszcze pochodzące z ryb, idealnie sprawdzi się dla osób stosujących dietę DASH, klasyczną czy śródziemnomorską.
10 minut
Niski
w zależności od instrukcji na opakowaniu kaszy
Składniki (1 porcja):
- Pomidory koktajlowe – 100 g
- Roszponka – 60 g
- Kuskus – 60 g
- Sardynka w oleju – 30 g
- Oliwki czarne – 15 g
- Oliwa z oliwek – 5 g (1 łyżeczka)
- Zioła prowansalskie – 3 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 385
Węglowodany 48g
Białko 17g
Tłuszcz 12g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Kuskus zalej wrzątkiem (minimalnie ponad poziom kaszy), przykryj i odczekaj kilka minut.
- Pomidorki pokrój na połówki, oliwki w talarki.
- Wymieszaj z roszponką, skrop oliwą i dopraw ziołami.
- Na przestudzonej kaszy połóż warzywa i sardynki
Patenty kucharza:
- Sałatkę tę możesz przygotować również z łososiem, np. w formie wędzonej na zimno.
- Zioła możesz wymieszać z oliwą i przechowywać osobno jako dressing.
- Najlepszy efekt uzyskasz używając dressingu bezpośrednio przed jedzeniem.
Jak i dlaczego to działa?
Sardynki są wartościowym źródłem białka oraz kwasów omega. Jednocześnie też są łatwiej dostępne, szczególnie w stosunku do łososia. Ryby te zaliczamy do grupy ryb tłustych, a ich dużą zaletą jest również obecność witaminy D, żelaza oraz wapnia. Pomidory pozwolą Ci uzupełnić poziom magnezu, potasu, sodu, chloru oraz witamin B, C, PP oraz K. Zawierają również pierwiastki śladowe: mangan, miedź, fosfor, jod i fluor. Dodatek roszponki pozwala na uzyskanie większej objętości posiłku i zapewni Ci dłuższe poczucie sytości.