Sałatka z makaronem ala caprese

O sałatce caprese słyszał każdy – jest to w końcu klasyka kuchni włoskiej. Jeżeli jednak chciałbyś zjeść coś bardziej treściwego, możesz wykorzystać jej ogólny zamysł i nieco zmodyfikować listę składników. Sałatka z makaronem przygotowana w duchu caprese to ciekawa, lekka i sycąca propozycja na kolację, której smak możesz łatwo modyfikować wedle uznania.

Składniki (4 porcje):

  • 320 g makaronu rotini lub fusilli 
  • 1/4 szklanki soku z cytryny 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 1/4 szklanki pomidorków cherry, przekrojonych na połówki 
  • 120 g odsączonej mozzarelli 
  • 3 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki świeżej bazylii 

 

Przyprawy: 

  •  3/4 łyżeczki soli 
  • mielony pieprz do smaku

 

Dekoracja: 

  • świeża bazylia 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    289

Węglowodany   44g

Białko   15g

Tłuszcz    10g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj makaron do preferowanej twardości według instrukcji na opakowaniu. 
  2. W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, ocet, czosnek, miód, sól i pieprz.  
  3. Przygotowany dressing delikatnie wymieszaj z pomidorami, mozzarellą i makaronem, aby wszystkie produkty zostały w nim obtoczone.  
  4. Posyp posiekaną świeżą bazylią przed podaniem.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 2 dni. Sałatkę bez makaronu możesz przechować do 3 dni. 
  • Aby sałatka z makaronem była ciekawsza wizualnie, możesz wykorzystać różne kształty i odmiany makaronu: pszenną, pełnoziarnistą, z ciecierzycy, z dodatkiem szpinaku lub atramentu mątwy itp. W ten sposób za każdym razem uzyskasz posiłek o nieco odmiennym smaku. 
  • Zamiast pomidorków cherry możesz wykorzystać również pomidorki daktylowe. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Połączenie mozzarelli z pomidorami to bardzo klasyczny, ponadczasowy smak, który odpowiada praktycznie każdemu. Na tej bazie zbudujesz zdrowy, sycący i pełnowartościowy posiłek, a jeżeli dodatkowo użyjesz świeżych, sezonowych pomidorów, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że w czasie jedzenia na moment przeniesiesz się do włoskiej restauracji. Pomidory zawierają w sobie likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem i pomoże Ci pozbyć się wolnych rodników z organizmu.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN