O sałatce caprese słyszał każdy – jest to w końcu klasyka kuchni włoskiej. Jeżeli jednak chciałbyś zjeść coś bardziej treściwego, możesz wykorzystać jej ogólny zamysł i nieco zmodyfikować listę składników. Sałatka z makaronem przygotowana w duchu caprese to ciekawa, lekka i sycąca propozycja na kolację, której smak możesz łatwo modyfikować wedle uznania.
Składniki (4 porcje):
- 320 g makaronu rotini lub fusilli
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 1/4 szklanki pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
- 120 g odsączonej mozzarelli
- 3 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki świeżej bazylii
Przyprawy:
- 3/4 łyżeczki soli
- mielony pieprz do smaku
Dekoracja:
- świeża bazylia
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 289
Węglowodany 44g
Białko 15g
Tłuszcz 10g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron do preferowanej twardości według instrukcji na opakowaniu.
- W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, ocet, czosnek, miód, sól i pieprz.
- Przygotowany dressing delikatnie wymieszaj z pomidorami, mozzarellą i makaronem, aby wszystkie produkty zostały w nim obtoczone.
- Posyp posiekaną świeżą bazylią przed podaniem.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 2 dni. Sałatkę bez makaronu możesz przechować do 3 dni.
- Aby sałatka z makaronem była ciekawsza wizualnie, możesz wykorzystać różne kształty i odmiany makaronu: pszenną, pełnoziarnistą, z ciecierzycy, z dodatkiem szpinaku lub atramentu mątwy itp. W ten sposób za każdym razem uzyskasz posiłek o nieco odmiennym smaku.
- Zamiast pomidorków cherry możesz wykorzystać również pomidorki daktylowe.
Jak i dlaczego to działa?
Połączenie mozzarelli z pomidorami to bardzo klasyczny, ponadczasowy smak, który odpowiada praktycznie każdemu. Na tej bazie zbudujesz zdrowy, sycący i pełnowartościowy posiłek, a jeżeli dodatkowo użyjesz świeżych, sezonowych pomidorów, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że w czasie jedzenia na moment przeniesiesz się do włoskiej restauracji. Pomidory zawierają w sobie likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem i pomoże Ci pozbyć się wolnych rodników z organizmu.