Sałatka z kurczakiem ala Chipotle

Sałatka nie musi być nudna! Jeżeli lubisz smak Chipotle, ale przez wzgląd na dietę starasz się unikać jedzenia poza domem, z poniższym przepisem możesz samodzielnie przygotować własną, zdrowszą wersję tego przysmaku. Prosta i przystępna forma podania sprawia, że przepis ten można wykorzystać na śniadanie, obiad, a także i kolację. 

Składniki (2 porcje):

  • 280 g (dwa kawałki po 140 g) surowych piersi z kurczaka 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku 
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki 

Sos: 

  •     120 g naturalnego jogurtu 
  •     4 łyżki sosu chipotle (sos z chipotle peppers in adobo) Zamiennik: sos aji 
  •     1 łyżka octu jabłkowego (LUB octu białego) 
  •     1 łyżka oliwy z oliwek 

Sałatka: 

  •     1 szklanka kolendry, posiekanej (lub do smaku) 
  •     2 serca sałaty rzymskiej, posiekane 
  •     1 średni ogórek, posiekany 
  •     1/3 szklanki rozmrożonego mrożonego kukurydzy 
  •     1 pomidor Roma, pokrojony w kostkę 
  •     1/2 małej czerwonej cebuli, posiekanej 
  •     1/3 szklanki czarnej fasoli 
  •     1 średnie awokado 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    461

Węglowodany   27g

Białko   46g

Tłuszcz    19g

Błonnik    10g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Połącz ze sobą składniki na sos, a następnie odstaw na bok. Jeśli sos jest zbyt pikantny, dodaj łyżeczki wody lub octu do uzyskania pożądanego smaku.
  2. Przypraw pierś z kurczaka czosnkiem, kminem i wędzoną papryką. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na średnim ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, spryskaj ją oliwą (lub olejem kokosowym) i usmaż mięso, każdą stronę przez 6 do 8 minut do zarumienienia. Po usmażeniu odstaw na bok do przestudzenia.
  3. W dużej misce delikatnie wymieszaj składniki na sałatkę i sos.
  4. Podziel sałatkę na dwie porcje i do każdej dodaj połowę porcji kurczaka. 
     

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli przygotowujesz sałatkę na następny dzień, sos dodaj dopiero bezpośrednio przed posiłkiem. Do tego czasu przechowaj go w osobnym pojemniku. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Sałatka to bardzo uniwersalne danie. Możesz z powodzeniem przygotować je na każdy główny posiłek w ciągu dnia. Dodatkowo z łatwością zabierzesz ją ze sobą w drogę – wystarczy prosty zamykany pojemnik. 

Obecność jogurtu oraz kurczaka zapewnia dostateczną porcję białka, aby posiłek był satysfakcjonujący i dostarczył dość energii na kolejne godziny. Z kolei obecność awokado to przede wszystkim bogactwo witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym także kwasów omega-3. Włączenie ich do diety jest korzystne dla zdrowia i również czyni posiłki bardziej sycącymi. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN